EU-kopstukken keren zich tegen Ankara

'Dit heeft niets met fascisme te maken, we zijn allen solidair met Nederland', klinkt het in het Europees Parlement in Straatsburg.

CHRISTOPH SCHMIDT

De krachtigste steunbetuiging die Nederland tot nu toe in de ruzie met Turkije heeft gekregen, kwam gisteren van 'EU-president' Donald Tusk. In het Europees Parlement in Straatsburg sloot hij een toespraak af met enkele zinnen in het Nederlands. "Nederland is Europa en Europa is Nederland, plaats van vrijheid en democratie. Zeker Rotterdam, stad van Erasmus, door de nazi's kapotgeschoten, vandaag met een burgemeester geboren in Marokko. Dat heeft met fascisme niets te maken. Wij zijn allen solidair met Nederland."

Ook alle andere EU-kopstukken, bijeen voor een algemeen debat over de toekomst van de Europese Unie, legden verklaringen af ter ondersteuning van Nederland. Ze namen stelling tegen de uitspraken van de Turkse president Erdogan, die Nederland in de diplomatieke rel onder meer 'fascistisch' noemde en de Nederlanders de massamoord op achtduizend Bosniërs in Srebrenica in de schoenen schoof.

Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker zei 'aanstoot te hebben genomen' aan deze verbale aanvallen op Nederland en Duitsland, dat ook van 'nazi-praktijken' is beschuldigd door Erdogan. "De vergelijking tussen nazi's en de huidige regeringen zal ik nooit accepteren", zei Juncker. "Wie zoiets doet, neemt afstand van Europa en doet geen pogingen om bij de Europese Unie te komen."

Ook parlementsvoorzitter Antonio Tajani deed zijn zegje. "Ik roep graag in herinnering dat de Nederlandse bevolking vandaag naar de stembus gaat. Niemand mag een democratisch land beledigen, evenmin als de waarden die wij allemaal erkennen."

Vanuit de parlementsbankjes kwam een hernieuwde oproep om de stroperige toetredingsonderhandelingen tussen de EU en Turkije, kandidaat-lid sinds 1997, te staken. In november nam het Europees Parlement al een (niet-bindende) resolutie aan met deze oproep aan de Europese Commissie en de lidstaten. Die zijn verdeeld over deze kwestie - onder meer Duitsland deinst ervoor terug om het overleg geheel af te breken - maar de huidige Nederlands-Turkse crisis kan daarin verandering brengen.

De liberale voorman Guy Verhofstadt nam het eveneens op voor 'onze Nederlandse vrienden'. "Het is nogal cynisch dat de Turkse autoriteiten zich beroepen op vrijheid van meningsuiting voor hun ministers in onze landen, terwijl Europese journalisten in Turkse gevangenissen zitten."

Europarlementariër Matteo Salvini van de Italiaanse Lega Nord, behorend tot de rechts-populistische ENV-groepering waarvan ook de PVV deel uitmaakt, deed een oproep om onmiddellijk te stoppen met alle betalingen aan Turkije in het kader van de migratie-overeenkomst met de EU. "Als je ook maar een spatje trots hebt, schort je die betalingen aan het Turkse regime op."

undefined

'Geen bedreigingen graag, Londen'

De EU laat zich niet intimideren door Britse bedreigingen tijdens de Brexit-onderhandelingen. Met die waarschuwing sorteerde voorzitter Donald Tusk van de Europese Raad gisteren alvast voor op dit langdurige proces. "We moeten iets doen aan de beweringen, die soms de gedaante aannemen van bedreigingen, dat het uitblijven van een akkoord goed zal zijn voor het Verenigd Koninkrijk en slecht voor de EU", zei Tusk in het Europees Parlement. "Een 'no deal scenario' zal slecht zijn voor iedereen, vooral voor het VK. Ik kan u verzekeren dat bedreigingen simpelweg niet zullen werken."

Brussel is in afwachting van het formele Britse verzoek om de EU te verlaten. Dat zou nog deze maand moeten binnenkomen.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden