EU kondigt sancties af tegen Zimbabwe

BRUSSEL - De Europese Unie treft sancties tegen president Robert Mugabe van Zimbabwe en zijn regime. Hij en een twintigtal regeringsfunctionarissen zijn niet langer welkom in de landen van de EU. Hun tegoeden daar worden bevroren. Ook wordt een wapenembargo van kracht.

,,Het was een lastige afweging, maar we zien geen andere mogelijkheid'', zei minister van buitenlandse zaken Jozias van Aartsen in Brussel. Dit weekeinde had Harare het visum ingetrokken van de Zweed Pierre Schori, hoofd van de Europese waarnemers. Schori moest het land binnen 24 uur verlaten.

Schori gaf leiding aan een groep van 30 Europeanen die wilden toezien op het goede verloop van de presidentsverkiezingen op 9 en 10 maart. Alle Europese waarnemers worden nu teruggeroepen.

Gisteren ontzegde Zimbabwe al een groot aantal buitenlandse journalisten een visum voor de presidentsverkiezingen. Een dag eerder had Mugabe een verbale aanval op de media gehouden waarin hij de meeste onafhankelijke verslaggevers 'leugenaars' noemde en zich afvroeg waarom de politie ze niet arresteerde.

Nederland houdt volgens Van Aartsen rekening met de mogelijke repatriëring van de 1500 landgenoten die in Zimbabwe wonen en werken.

Ook andere landen hebben voorbereidingen getroffen voor een evacuatie.

Portugal, Griekenland en Finland hebben zich gisteren in Brussel het langst verzet tegen sancties. Portugal vreesde voor wraakacties op onderdanen die in de regio verblijven. Deze landen waren bovendien van oordeel dat de EU een bijdrage zou leveren aan de democratie door waarnemers in Zimbabwe te houden. De Franse minister Hubert Védrine probeerde nog om de sancties uit te stellen tot na de verkiezingen om zo gehoor te geven aan de oproep van enkele Afrikaanse landen die vinden dat sancties contraproductief zijn.

Toch hebben alle vijftien EU-landen uiteindelijk ingestemd met de maatregelen en dat op advies van de Zweed Schori. Volgens hem heeft een waarnemingsmissie geen toekomst. ,,Wij moeten ons niet begeven in een kat en muisspel met Mugabe'', vond ook minister Van Aartsen.

De 'slimme sancties' van de EU moeten vooral de kliek rond Mugabe treffen. De Britse minister van buitenlandse zaken Jack Straw wees erop dat economische sancties niet aan de orde zijn. Daarvan zou alleen de bevolking nadelen ondervinden en dat is volgens hem niet te bedoeling.

Minister Van Aartsen wilde zich niet uitspreken over wat er na de verkiezingen moet gebeuren. ,,Maar het lijkt me onwaarschijnlijk dat je van vrije en faire verkiezingen kunt spreken als je objectieve waarnemers de toegang ontzegt.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden