EU: immigratie stimuleren om vergrijzing tegen te gaan

(Novum/AP) - De Europese Commissie is voorstander van het stimuleren van de migratie naar Europa om te voorkomen dat in de komende twintig à dertig jaar een tekort aan arbeidskrachten ontstaat als gevolg van de vergrijzing. Eurocommissaris voor justitie Franco Frattini heeft woensdag een aantal voorstellen gedaan om met name hoogopgeleide migranten te trekken.

Frattini wil dat de lidstaten van de Europese Unie binnen drie jaar een gezamenlijk beleid opstellen over het benodigde aantal immigranten, het verwerkingsproces van aanvragen en de toelatingscriteria. Met zo'n beleid moet worden voorkomen dat onevenredig veel hoogopgeleide migranten in de Verenigde Staten, Canada en Australië belanden in plaats van in de EU. Verder heeft Frattini voorgesteld seizoensarbeiders visa te geven waarmee ze de EU meermaals in en uit kunnen en wil hij bijvoorbeeld dat hoogopgeleiden en geschoolde arbeiders sneller in aanmerking komen voor een permanente verblijfsstatus.

Tussen 2010 en 2030 zou het Europese arbeidspotentieel met wel twintig miljoen mensen kunnen afnemen. Vanaf 2010 sterven er meer Europeanen dan er geboren worden, maar de demografische veranderingen zullen niet overal tegelijk hun intrede doen. In Duitsland en Italië neemt het arbeidspotentieel nu bijvoorbeeld al af, maar in Ierland zal dat pas in 2035 het geval zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden