EU-Hof: Illegaal die weigert weg te gaan mag niet de cel in

Het EU-hof voor justitie in Luxemburg stelt dat illegalen die weigeren mee te werken aan hun uitzetting niet zomaar naar de gevangenis mogen. Die straf mag pas in laatstse instantie worden opgelegd. Dan gelden er bovendien bijzondere voorwaarden. De uitspraak zal gevolgen hebben voor de plannen van het kabinet.

Minister Leers (immigratie) wil illegaal verblijf strafbaar stellen. Het wetsvoorstel hiervoor is nog niet klaar. Uit de uitspraak volgt dat celstraf geen passende sanctie kan zijn op illegaal verblijf. In een reactie zegt de woordvoerder van Leers dat aan andere straffen wordt gedacht, zoals een boete. Ook wil Nederland een inreisverbod voor uitgezette illegalen.

Vorige maand reageerde de Europese Commissie al kritisch op de Nederlandse voornemens. Met deze, voor alle EU-lidstaten bindende, uitspraak in een Italiaanse zaak trekt het EU-hof een duidelijke grens: illegalen mogen niet als criminelen worden beschouwd en hun grondrechten moeten worden eerbiedigd.

De zaak werd bij een Italiaanse rechtbank aangespannen door een illegaal. In 2004 werd een uitwijzingsbesluit vastgesteld. In 2010 kreeg hij te horen dat hij binnen vijf dagen Italië moest verlaten. Toen hij daar geen gehoor aan gaf, werd hij veroordeeld tot een jaar cel. De rechters die de zaak in hoger beroep voorgelegd kregen, hebben het EU-hof gevraagd of de straf strookt met de EU-richtlijn voor terugkeer van illegalen.

Met die richtlijn stemden de EU-lidstaten in 2008 in. Landen mogen de richtlijn op hun eigen manier in hun wetsstelsel inpassen, maar geen andere invulling geven aan afspraken. En dat is in Italië wel gebeurd, oordelen de rechters in Luxemburg. Direct een celstraf opleggen brengt volgens de rechters "een doeltreffend beleid van verwijdering en terugkeer van illegaal verblijvende onderdanen van derde landen, met eerbiediging van hun grondrechten, in gevaar."

Eerst moet aangedrongen worden op vrijwillig vertrek. Daarna kunnen hardere aansporingen volgen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden