EU-hof: Elk land bepaalt eigen gokregels

Jelle Brandsma

amsterdam – Een juridische strijd van tien jaar bereikt nu de finish, zegt Lottodirecteur Tjeerd Veenstra. Het Europees Hof van Justitie in Luxemburg bepaalde gisteren dat ieder land afzonderlijk mag bepalen wie een vergunning krijgen voor kansspelen; het gokken valt niet onder het Europese vrije verkeer van goederen en diensten.

De zaak was in gang gezet door het Nederlandse Lotto. Die bracht het Britse Ladbrokes voor de rechter omdat dat bedrijf via internet weddenschappen aanbood zonder Nederlandse vergunning. Ladbrokes voerde daarbij aan dat er een vergunning was in Groot-Brittannië en dat een vergunning in Nederland, vanwege vrij verkeer van diensten, niet nodig zou zijn. De Nederlandse rechter ging te rade bij het Europese Hof. Die heeft nu een uitspraak gedaan. In september kwam het hof met een soortgelijk oordeel over de bevoegdheden van de Portugese overheid.

De Nederlandse markt voor kansspelen is sterk gereguleerd. Naast Lotto (krasloten, toto en lotto) heeft de Nationale Goede Doelen Loterijen (bankgiroloterij, sponsorbingoloterij en postcodeloterij) een vergunning. Verder is de Nederlandse overheid zelf actief met de Staatsloterij.

Een ander Brits bedrijf, Betfair, wilde ook de Nederlandse markt op. Dat moet kunnen, meent Betfair. In ieder geval moet de Nederlandse overheid hij het verlengen van een vergunning aan bijvoorbeeld Lotto ook Betfair een kans geven. Nee, zegt het hof nu, dat hoeft niet. De Nederlandse overheid mag opnieuw in zee gaan met een organisatie die al een vergunning heeft en die al onder controle staat.

Veenstra van Lotto is blij met de uitspraak. „Onze zienswijze is bevestigd. De markt voor kansspelen in Nederland is restrictief. Dat is bijna overal ter wereld zo omdat het gokken ook verslaving, criminaliteit en fraude in de hand kan werken. De negatieve aspecten moet je goed controleren. In Nederland komt de opbrengst ten goede aan de samenleving, en niet in handen van een particuliere aandeelhouder.” Lotto is een stichting.

Volgens de Lottodirecteur krijgen bedrijven die hun werkterrein willen uitbreiden nu een duidelijke terechtwijzing. „Een aantal bedrijven ziet een grote markt om geld te verdienen.”

In Europa zetten de bedrijven die zich bezighouden met kansspelen samen jaarlijks 70 miljard om. De opbrengst is 23 miljard. In Nederland was de omzet vorig jaar 2 miljard, de opbrengst 71 miljoen euro. Bij Lotto gaat twee derde van de opbrengst naar NOC-NSF, de koepel van organisaties van olympische sporten. Verder geeft Lotto geld aan onder meer de Nierstichting, de Hartstichting en andere fondsen op het terrein van de volksgezondheid.

Door de hoge winsten die kunnen worden gehaald met kansspelen proberen sommige bedrijven de regels te ontduiken. Veenstra zegt dat bijvoorbeeld het bedrijf Unibet in Nederland reclame maakt zonder vergunning. „Ladbrokes heeft zich altijd keurig aan de regels gehouden en deed niets in afwachting van een uitspraak van de rechter. Unibet adverteert met weddenschappen op WK-wedstrijden. Dat zijn echte boeven; ze zijn moeilijk te pakken.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden