EU-hof: dwangsom als Polen niet stopt met houtkap in oerbos

Kap in het oerbos Puszcza Bialowieza.   EPA/ARTUR RESZKO POLAND OUT Beeld EPA
Kap in het oerbos Puszcza Bialowieza. EPA/ARTUR RESZKO POLAND OUTBeeld EPA

Polen moet nu echt stoppen met het kappen in het oerbos van Bialowieza. Het Europees Hof van Justitie kondigt een dwangsom aan van 100.000 euro voor iedere dag dat het land doorgaat met zagen. 

De Poolse milieuminister Jan Szyszko reageerde vandaag koeltjes op de terechtwijzing uit Brussel: ‘’We zullen de aanbevelingen van het hof voor honderd procent opvolgen’’, zei hij in een radioprogramma. Maar de minister zei niets over het al dan niet stoppen van de houtkap.

Jan Szyszko, milieuminister in Polen Beeld Foto Pis
Jan Szyszko, milieuminister in PolenBeeld Foto Pis

Polen heeft twee weken gekregen om te laten weten hoe het land de beslissing van de Europese rechter zal gaan naleven. Als het land daarna toch nog doorgaat met kappen, volgt er een boete van een ton per dag.

Schorskevertje

Er is al maanden ruzie over de kaalslag in Europa’s enige oerbos. Polen zegt bomen te moeten kappen omdat er een agressief schorskevertje huishoudt in het bijzondere natuurgebied. Het gaat om de letterzetter, die zich razendsnel verspreidt en eitjes legt onder bast van sparren. Na het uitkomen knagen de kevers daar het hout weg. Kappen is de enige remedie om de plaag te bestrijden, zegt Szyszko.

In 2007 werd het bos Puszcza Bialowieska (1500 vierkante kilometer, groter dan de provincie Utrecht) door de Europese commissie aangewezen als beschermd gebied in het Natura 2000-programma. In het bos leven bizons en wolven en zeldzame vogelsoorten. Het bos is bekend om de grote hoeveelheden eeuwenoude bomen.

Een Europese bizon in Bialowieza (mei 2016).  AFP PHOTO / WOJTEK RADWANSKI Beeld AFP
Een Europese bizon in Bialowieza (mei 2016). AFP PHOTO / WOJTEK RADWANSKIBeeld AFP

Maar, dat kevertje. In 2006 gaf Szyszko toestemming om de houtkap in het bos te intensiveren. Afgelopen juli herinnerde de Europese Commissie Polen aan de verplichtingen die de Europese natuurrichtlijnen met zich meebrengen. De commissie vroeg het Europese hof om een kapverbod, alleen bomen die een gevaar opleveren voor passanten, zou nog mogen worden omgehaald. Dat verbod kwam er, maar Polen ging gewoon door met de kap. Daarom dreigt het hof nu met een dwangsom, die aan de Europese Commissie moet worden betaald.

Er is jarenlang niet gekapt in het bos, maar sinds de verkiezingen in 2015 is de rechts-conservatieve Pis-partij aan de macht in Polen en milieuminister Szyszko is lid van die partij. Onder de nieuwe regering is de houtkap in het oerbos drastisch opgevoerd. 

Lees ook: Ecologen slaan alarm: de Poolse regering verwoest het laatste oerbos van Europa en Polen ruziet over kap van laatste oerbos in Europa en Is het einde in zicht voor Europa's laatste oerbos?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden