EU heeft genoeg van Iraanse intimidatie

(AP) Beeld
(AP)

De Europese Unie wil dat er een eind komt aan het lastigvallen en intimideren van buitenlandse en Iraanse ambassademedewerkers in Iran. Als het land hiermee doorgaat, kan het rekenen op een 'krachtig en collectief' antwoord van de EU, zeggen de ministers van buitenlandse zaken van de EU in een verklaring die zondag op een vergadering op het Griekse eiland Korfoe werd aangenomen.

Iraanse media meldden dat acht Iraanse medewerkers van de Britse ambassade in Teheran waren opgepakt. Zij zouden een rol hebben gespeeld bij de protesten tegen de herverkiezing van de conservatieve president Mahmoud Ahmadinejad. De Britse minister van buitenlandse zaken David Millband zei zondag dat vier medewerkers inmiddels weer waren vrijgelaten. De suggestie dat de ambassade achter de protesten in Teheran zit noemde hij volkomen ongegrond.

De Iraanse regering probeert aanhangers van de oppositie verdacht te maken door te beweren dat zij gestuurd worden door het Westen. Hun pijlen richten zich vooral op de Britten vanwege de Britse rol in de regio in het verleden. Verder moet de Britse publieke omroep BBC het ontgelden, die uitzendingen verzorgt in het Farsi.

De hoogste Iraanse leider, ayatollah Ali Khamenei, deed zondag opnieuw een oproep tot eenheid onder de Iraniërs, ook al heeft hij zichzelf in het conflict over de verkiezingsuitslag vierkant achter Ahmadinejad opgesteld. Oppositiekandidaat Mir Hossein Mousavi liet opnieuw weten dat hij zijn klacht over de verkiezingen overeind houdt. Hij verwierp een voorstel van de regering voor een gedeeltelijke hertelling van de stemmen en handhaafde de eis voor nieuwe verkiezingen als 'meest geschikte oplossing om het publieke vertrouwen te herstellen'. De verklaring van Mousavi werd zondag geplaatst op Ghalamnews, een website die door aanhangers van hem wordt beheerd.

Ook presidentskandidaat Mahdi Karroubi denkt dat het onmogelijk is om een einde aan de controverse te maken door een deel van de stemmen opnieuw te tellen. Hij schrijft dit in een open brief aan de Raad van Hoeders die zondag in zijn krant Etemad-e-Melli geplaatst werd. De vierde kandidaat, Mohsen Rezaei, zegt voor de hertelling alleen een vertegenwoordiger naar de Raad te sturen als de andere kandidaten dat ook doen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden