EU: Handelsverbod laatste kans voor bedreigde blauwvintonijn

brussel – De internationale handel in blauwvintonijn moet verboden worden. Met dat voorstel hoopt de Europese Commissie de ernstig bedreigde vis nog te redden.

Maandag stellen de eurocommissarissen Potocnik (milieu) en Damanaki (visserij) voor om de Atlantische blauwvintonijn te plaatsen op de lijst van beschermde diersoorten van de VN-organisatie Cites. Dat bevestigen bronnen bij de Europese Commissie. De EU-lidstaten moeten dan nog instemmen met dat voorstel. Als zij de andere Cites-leden weten te overtuigen, kan de internationale handel in blauwvintonijn vanaf november al verboden worden. Maar het verbod gaat wellicht pas een jaar later in, zodat de tonijnvissers kunnen omschakelen naar andere vangsten.

In de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee lijdt de blauwvintonijn sterk onder overbevissing, vooral door Spaanse, Griekse en Franse vissers. De vis wordt zelfs met uitsterven bedreigd. Van de Europese tonijn gaat 80 procent naar Japan, waar de vis zeer geliefd is. De meterslange dieren, die vooral rauw verwerkt worden in hapjes als sushi en sashimi, kunnen daar wel honderdduizend dollar per stuk opbrengen.

Het Europees parlement stemde onlangs al voor een handelsverbod. De Europese lidstaten hebben dat verbod tot nu toe niet bevestigd, vanwege verzet uit de zuidelijke lidstaten. Frankrijk zou nu wel willen instemmen, ook omdat er een uitzondering komt voor ’ambachtelijke visserij’. De uitzondering geldt voor de vangst met een vislijn, vanaf een kleine boot. De tonijn moet dan gevangen zijn in nationale wateren, voor verkoop op de binnenlandse markt. Zo wordt de lucratieve handel naar Japan afgesneden, maar critici vrezen dat uitzonderingen het effect van de maatregel toch ondergraven.

CDA-Europarlementariër Esther de Lange is voor een strikt verbod. Het maken van uitzonderingen noemt ze ’een gevaarlijke tendens’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden