Export

EU-handelconflict met VS treft ook Hollandse kazen

Beeld Suzan Hijink

Als gevolg van Europese steun aan Airbus leggen de VS importheffingen op, onder meer op Hollandse kazen.

Ongeveer de helft van de Nederlandse kaasexport naar de Verenigde Staten wordt waarschijnlijk getroffen door de importheffingen van 25 procent die de VS op 18 oktober gaan invoeren, denkt het ministerie van buitenlandse zaken. Nederland exporteerde vorig jaar voor ongeveer 80 miljoen euro aan kaas naar de VS.

Het ministerie zegt nog niet precies te weten welke kazen wel en welke niet onder de heffingen gaan vallen. Afgelopen woensdag publiceerden de VS een lange lijst met producten waarvoor de importheffingen gaan gelden. Maar erg helder is die lijst niet, althans: in lang niet alle gevallen. Sommige productomschrijvingen zijn heel gedetailleerd, andere juist weer niet. Soms doet de verpakking ertoe, soms niet. Bij kazen kan de leeftijd een rol spelen, maar dat hoeft niet. “Het kan ook uitmaken of kazen in plakjes, blokjes of stukken worden verkocht”, zegt een woordvoerder van het ministerie. “Het is allemaal razend ingewikkeld.”

Welke kazen wel en welke niet?

Met een slag om de arm zegt het ministerie dat echte Gouda en echte Edammer (de streekkazen) niet onder de heffingen vallen, maar de Gouda’s en Edammers die elders worden gemaakt wel. Ook in Nederland gemaakte ‘buitenlandse’ producten zoals pecorino zijn heffingplichtig. Het ministerie hoopt binnenkort duidelijkheid te kunnen verschaffen.

Ook Onno Boersma, algemeen directeur van de branchevereniging voor zuivelhandelaars GemZu, weet nog niet welke kaassoorten extra worden belast. Gouda-kazen zijn het belangrijkste exportproduct, maar er gaan ook luxe kazen, gewone kazen en kazen voor industrieel gebruik naar de VS, zegt hij.

Een importheffing van 25 procent komt er ook op worsten van varkensvlees, maar dat is geen belangrijk exportproduct. Volgens het ministerie werd er vorig jaar voor zes ton aan varkenvleesworsten naar de VS verscheept. Heffingen voeren de VS ook in op, onder meer, yoghurt, bepaalde botersoorten, kersen, kersensap, groentesappen (behalve tomatensap), peren, mosselen en varkensvlees. De VS zijn een belangrijke markt voor makers van groentesappen: volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek gaat 35 procent van alle export richting VS.

Straf voor Airbussteun

De heffingen zijn een gevolg van een uitspraak van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Die oordeelde deze week dat de VS heffingen ter waarde van 7,5 miljard dollar mogen invoeren op Europese producten omdat Europa jarenlang steun heeft gegeven aan vliegtuigfabrikant Airbus. Daags na dat oordeel kwamen de VS met hun lijst. Omdat Airbus een Frans, Duits, Brits en Spaans bedrijf is, treffen de heffingen vooral producten uit die landen. Andere EU-landen, waaronder Nederland, komen er genadiger vanaf. Opvallend veel landbouwproducten worden belast. De VS hopen op die manier de eigen landbouw een steun in de rug te geven.

Lees ook:

De Verenigde Staten voeren op 18 oktober importheffingen in op tal van Europese producten, ook op Nederlandse. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden