EU: Grieken, bewaak grenzen

Een vluchteling probeert de grens tussen Griekenland en Macedonië over te steken.Beeld anp

Het voortbestaan van de Schengen-zone, niets meer en niets minder, is vandaag de inzet van een vermoedelijk verhitte ministersvergadering in Brussel. De ministers van binnenlandse zaken spreken onder meer over een suggestie van voorzitter Luxemburg om het vrij reizen door de Schengen-landen twee jaar op te schorten.

Het voorstel, waarin geen land bij naam wordt genoemd, lijkt te gaan over de hele Schengen-zone van 26 landen. Maar het is duidelijk dat de zinsnede 'serieuze tekortkomingen bij de controle van de buitengrenzen' is gericht aan Griekenland. De tekst laat zich lezen als een verkapt dreigement om dit land tijdelijk uit de Schengen-zone te zetten.

Veel landen hebben hun irritatie over de gebrekkige Griekse grenscontroles en vluchtelingenregistratie niet onder stoelen of banken gestoken. "Je hebt nu een volstrekt poreuze grens tussen Turkije en Griekenland, ik wil dat dat ding dichtgaat", zei premier Rutte vorige week. Ook zijn Slowaakse ambtgenoot Fico heeft hard uitgehaald naar Athene.

Door Griekenland tijdelijk buiten de Schengen-zone te plaatsen, zouden andere Europese landen iedereen die daar vandaan komt, kunnen controleren en eventueel tegenhouden. De verwachting in Brussel is dat de zaak tijdens de ministerraad vandaag niet op de spits wordt gedreven, maar dat de Griekse premier Tsipras op de Europese top van regeringsleiders over twee weken wel onder zware druk zal komen te staan.

De kritiek richt zich vooral op de weigerachtigheid van Athene om EU-assistentie te vragen, onder meer in de vorm van het grensbewakingsagentschap Frontex. De Griekse wet bepaalt dat alleen Grieken de grens mogen bewaken. Gisteren gingen de Grieken akkoord met de inzet van Frontex aan de Grieks-Macedonische grens, waar het al dagenlang onrustig is. Macedonië laat alleen Syriërs, Afghanen en Irakezen toe, tot woede van andere migranten.

Griekenland, dat dit jaar volgens VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR al 740.000 vluchtelingen heeft binnengekregen, deelt geen landgrens met een ander Schengen-land. Een eventuele uitsluiting van Griekenland uit de Schengen-zone zal dan ook weinig veranderen aan de migratie over land. Alleen vliegtuigpassagiers van en naar Griekenland zouden er de gevolgen van ondervinden.

De afgelopen maanden hebben sommige Schengen-landen op eigen houtje besloten tijdelijk weer grenscontroles in te voeren, zoals Duitsland, Frankrijk en Zweden. De ministers gaan vandaag ook deze maatregelen evalueren en proberen tot een meer gezamenlijke aanpak komen.

Enorme rijen bij een vluchtelingenkamp in Griekenland.Beeld anp

Uitwisseling passagiersgegevens weer onzeker

Een akkoord over registratie, opslag en uitwisseling van gegevens van vliegtuigpassagiers tussen EU-landen leek deze week eindelijk rond te zijn. Maar het Europees Parlement dreigt opnieuw een spaak in het wiel te steken.

De kwestie sleept al jaren. De lidstaten willen met de gegevensuitwisseling onder meer potentiële terroristen beter kunnen volgen. Het parlement komt niet alleen op voor de privacy van burgers, maar twijfelt ook aan het nut van de maatregel zolang nationale veiligheidsdiensten niet beter met elkaar samenwerken.

Na de aanslagen in Parijs heeft vooral Frankrijk de druk opgevoerd. Dat leidde woensdag tot een principe-akkoord tussen onderhandelaars van het parlement, de EU-lidstaten en de Europese Commissie. Daarin is sprake van een vrijwillige uitwisseling. Maar de voorzitters van drie grote fracties in het Europarlement zijn van plan de deal alsnog te blokkeren, meldde het ANP gisteravond. Daarmee zouden zij hun eigen onderhandelaars voor schut zetten.

De fractievoorzitters willen uitwisseling van gegevens tussen nationale veiligheidsdiensten verplichten, maar dat willen de lidstaten niet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden