EU: Geen cent naar nederzettingen Israël

Jeruzalem boos over nieuwe richtlijn die subsidie aan projecten in bezette gebieden verbiedt

Israëlische ministers hebben gisteren geërgerd en verontrust gereageerd op nieuwe richtlijnen van de Europese Unie. De regels, die aanstaande vrijdag voor het eerst worden gepubliceerd, verbieden de financiering van Israëlische instellingen in de gebieden die het land sinds 1967 bezet: de Westelijke Jordaanoever, de Golan-hoogte en Oost-Jeruzalem.

Als Israël nog Europese subsidie wil ontvangen, moet het vanaf 2014 voor elk project een verklaring ondertekenen waarin expliciet staat dat het project alleen ten goede komt aan Israël, en niet aan joodse nederzettingen in bezet gebied. In de praktijk verstrekte de EU al langer geen geld meer aan kolonisten. Maar in december besloten de ministers van buitenlandse zaken het beleid te formaliseren. Zo willen ze een duidelijk signaal afgeven dat Israël de bezetting en de bouw van nederzettingen moet stoppen.

De Israëlische onderminister van buitenlandse zaken Zeev Elkin noemde het EU-besluit gisteren 'een zorgwekkende stap' die het hortende vredesproces met de Palestijnen zou schaden. En de Israëlische minister voor inlichtingen en strategie Juval Steinitz beet van zich af door de EU te beschuldigen van dubbele standaarden. In andere territoriale conflicten, zoals bij het door China bezette Tibet, hoor je Europa volgens hem nauwelijks. Maar tegen het kleine Israël durft het wel, zo klinkt het ook in kolonistenkringen.

Volgens de Israëlische krant Ha'aretz is op het kantoor van premier Benjamin Netanjahoe met zorg op de EU-richtlijn gereageerd. Sinds december heeft de premier de formalisering van het EU-beleid uit alle macht proberen tegen te houden, maar zonder succes. Dat toont volgens de krant hoe zwak Netanjahoe internationaal staat. De krant laat verder anonieme diplomaten aan het woord die vrezen dat Israël door de richtlijn ernstige schade zal ondervinden op uiteenlopende terreinen als economie, wetenschap, cultuur en sport.

Maar een EU-woordvoerder benadrukte dat de richtlijn alleen tegen de bezetting gericht is, niet tegen Israël. Sterker nog, de bedoeling is juist dat Israël kan blijven profiteren van Europees geld, ondanks de bezetting. De richtlijn heeft bovendien geen betrekking op het bedrijfsleven, maar alleen op overeenkomsten tussen Europese landen en Israëlische instellingen, organisaties of burgers. Daardoor komen joodse kolonisten bijvoorbeeld niet meer in aanmerking voor Europese subsidies, beurzen en prijzen. Maar in de praktijk gaat het om een beperkt aantal gevallen, relativeerde de EU-woordvoerder.

Desondanks toonde de Palestijnse politica Hanan Ashrawi zich verheugd over de Europese maatregel. "Dit is het begin van een nieuw tijdperk", zei ze. "Israël moet hier goed naar luisteren en beseffen dat het de bezetting niet kan volhouden zonder rekenschap af te leggen over zijn daden."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden