EU geeft Iran respijt bij IAEA

(Novum/AP) - Iran krijgt van de Europese Unie bij het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) nog enkele weken respijt om de internationale zorg over zijn nucleaire programma's weg te nemen. Een beslissing om de kwestie nu al aan te kaarten bij de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties wordt verschoven naar de volgende vergadering van de bestuursraad van het IAEA, in november.

De EU vindt volgens een ontwerpresolutie wel dat de verdenkingen over de Iraanse nucleaire ambities 'binnen de competentie van de Veiligheidsraad' vallen, maar ziet in dat de verdeeldheid over stappen tegen Iran te groot is.

De vertegenwoordigers van de Europese Unie die met Iran hebben onderhandeld, EU-buitenlandcoördinator Javier Solana en de Britse, Duitse en Franse ministers van buitenlandse zaken Jack Straw, Joschka Fischer en Philippe Douste-Blazy, uiten in een donderdag in de Franse krant Le Monde gepubliceerde verklaring hun twijfels over de vreedzame nucleaire bedoelingen van Iran. Als Iran voortgaat op de weg die het nu volgt, zijn de gevaren van proliferatie te groot, zeggen de bewindslieden. Zij roepen alle leden van de internationale gemeenschap op de rijen te sluiten. "Wij moeten deze uitdaging collectief aangaan", aldus de verklaring.

Bij de huidige vergadering van het IAEA in Wenen is gebleken dat meer dan eenderde van de 35 leden van de bestuursraad de kwestie niet bij de Veiligheidsraad wil aankaarten. Onder de tegenstanders zijn Rusland en China, die allebei vetomacht hebben in de Veiligheidsraad.

Ook de nieuwe, afgezwakte versie van de ontwerpresolutie kan die tegenstanders nog te ver gaan. De nieuwe tekst beschuldigt Iran van 'buitensporige geheimhouding, misleidende informatie en gedraal' bij het verschaffen van informatie en toegang aan experts van het IAEA. De tekst spreekt ernstige bezorgdheid uit over het verzuim van Iran om alle activiteiten op het gebied van uraniumverrijking opgeschort te laten. Zonder direct om verwijzing van de zaak naar de Veiligheidsraad te vragen, stelt de ontwerpresolutie dat Teheran zich niet houdt aan afspraken met het IAEA, wat normaal gesproken reden zou zijn om een land voor de Veiligheidsraad te dagen.

De Europese Unie heeft de tekst in nauwe samenspraak met de Verenigde Staten en andere bondgenoten opgesteld. Washington zou met uitstel van het aanbrengen van de zaak voor de Veiligheidsraad instemmen omdat het geen zin heeft in een openlijke ruzie met de permanente leden Rusland en China. "Wij streven ernaar om de breedst mogelijke consensus te bouwen", zei woordvoerder Adam Ereli van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken woensdag. "De vraag is niet of, maar wanneer" de zaak voor de Veiligheidsraad wordt gebracht.

Het Russische ministerie van buitenlandse zaken noemde het Veiligheidsraad-initiatief van de EU en de VS donderdag contraproductief, omdat het niet bijdraagt aan een politieke en diplomatieke oplossing van het probleem.

De Verenigde Staten zeggen dat Iran het non-proliferatieverdrag schendt. Iran bestrijdt dit, maar waarschuwt dat het zal overgaan tot het verrijken van uranium als de Veiligheidsraad wordt ingeschakeld. Ook dreigt het in dat geval de IAEA-inspecties op zijn grondgebied te zullen beperken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden