EU gebruikt 'verboden' hardhout

Berlaymont, het pechgebouw van de Europese Commissie in het hartje van de Europese wijk in Brussel, wordt bedreigd door nieuwe tegenslag. Actievoerders van de milieuorganisatie Greenpeace menen zeker te weten dat de EU een ernstige misser maakte bij de renovatie van de stervormige kantoorkolos: er is verboden tropisch hardhout in verwerkt. Woordvoerders van de Europese Commissie beloofden gisteren dat zo snel mogelijk wordt onderzocht of de beschuldiging van Greenpeace klopt. Berlaymont moet binnenkort opnieuw hoofdkwartier van de commissie worden.De opening komt eindelijk in zicht na een opknapbeurt van meer dan tien jaar.

De verbouwing van het uitgeleefde kantorencomplex van het dagelijks bestuur van de EU duurde zolang omdat er begin jaren negentig asbest werd aangetroffen. Juist nu Berlaymont glimmend uit de steigers verrijst staat de commissie voor het probleem van het 'foute hout', afkomstig uit Indonesië.

Greenpeace-actievoerders sneren dat de Europese Unie wel mooie milieuprogramma's maakt om de regenwouden van de wereld te redden, maar intussen niet let op de illegale houthandel in eigen huis. Ook in twee andere verbouwde EU-kantoren zou het illegale hardhout zijn opgedoken. Negentig procent van de houtkap in Indonesië voldoet niet aan de regels.

De commissie ging ervan uit dat de bouwbedrijven van het vroegere asbestkantoor louter hardhout gebruikten met de vereiste milieucertificaten. Maar voor de zekerheid lopen ambtenaren het complete importdossier nog eens na. Onzeker is of daardoor de opening opnieuw wordt uitgesteld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden