EU en Z-Amerika nader tot elkaar

Vrijhandelsverdrag moet economie Latijns-Amerikaanse landen uit het slop trekken

PETER SCHEFFER

Er wordt al bijna tien jaar over onderhandeld. Een vrijhandelsverdrag tussen de Europese Unie en Zuid-Amerika moet de handelsbeperkingen tussen beide continenten wegnemen. Lang lag met name Argentinië dwars, dat zijn industrie wil beschermen. Met de nieuwe regering onder de liberale president Mauricio Macri die deze maand aantrad, lijkt een deal dichterbij dan ooit.

Maandag spreken de regeringsleiders van handelsblok Mercosur (Brazilië, Argentinië, Uruguay, Paraguay en Venezuela) in de Paraguayaanse hoofdstad Asunción met afgevaardigden van de Europese Unie. Het is voor het eerst in vijf jaar dat op politiek niveau over het vrijhandelsakkoord wordt gesproken. Mercosur is met 4,2 biljoen dollar en bijna 300 miljoen inwoners de vijfde economie ter wereld. Interne verdeeldheid tussen de leden en ruzie over landbouwtarieven en patenten stonden een akkoord met de EU in de weg. Die hobbels lijken nu genomen.

"Een akkoord biedt zeker kansen voor Nederlandse ondernemers", vertelt Petra Benes van Top Latin Export, terwijl ze zelf op zakenreis is in Colombia. Ze adviseert Nederlandse ondernemers die willen exporteren naar Latijns-Amerika en beaamt dat de interesse om te ondernemen in landen als Argentinië de afgelopen jaren niet bijster hoog was. "De importbeperkingen, onvoldoende rechtszekerheid en hoge kosten maken het niet aantrekkelijk. Exporteurs zoeken continuïteit en duidelijkheid", aldus Benes.

Buenos Aires was lang tegen een handelsakkoord met de EU dat het zag als een bedreiging voor zijn industrie. Vorige regeringen van Néstor en Cristina Kirchner voerden een reeks aan bureaucratische horden en belastingen in om importen te beperken ten gunste van de nationale industrie. Het argument was dat Argentinië anders overspoeld zou worden met westerse producten, ten koste van de lokale werkgelegenheid.

Maar Argentinië was niet de enige. Ook Brazilië onder de Arbeiderspartij van oud-president Lula da Silva en huidig president Dilma Rousseff, zat niet te springen om een vrijhandelsverdrag met Europa. Tot een zware recessie vorig jaar het land in zijn greep kreeg. Dit jaar krimpt de Braziliaanse economie liefst 3,5 procent en voor volgend jaar wordt nog eens een min verwacht van 2,3 procent, waarmee het land in de langste en diepste recessie is geraakt sinds de jaren 50 van de vorige eeuw. De werkloosheid bereikte deze maand een tienjarig hoogtepunt van 8,9 procent. De regering van president Rousseff hoopt dat een handelsverdrag de groei van de Zuid-Amerikaanse reus kan aanjagen.

De nieuwe Argentijnse president Macri maakt nu van de nood een deugd en beloofde tijdens zijn campagne de grenzen open te gooien om buitenlandse investeerders aan te trekken. Hij gelooft dat het uiteindelijk de Argentijnse industrie ten goede zal komen en het land een hogere kwaliteit aan producten kan afleveren. Petra Benes beaamt dat.

"Chili heeft onafhankelijk vrijhandelsverdragen met de VS en de EU gesloten en dat heeft een impuls aan de economie en het ondernemerschap gegeven. Ze weten het beste binnen te halen en exporteren nu producten van goede kwaliteit."

De kans dat er volgende week een deal komt tussen de handelsblokken is klein maar het gesprek is hervat. "De intenties zijn er, men wil vooruit. Dat is een belangrijkste eerste stap", aldus Mauricio Macri.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden