EU en VS waarschuwen Turkije mensenrechten te respecteren

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry en EU-buitenlandchef Frederica Mogherini vandaag in Brussel. Beeld epa
De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry en EU-buitenlandchef Frederica Mogherini vandaag in Brussel.Beeld epa

EU-buitenlandchef Frederica Mogherini en de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry hebben de Turkse regering vandaag expliciet gevraagd 'de mensenrechten te respecteren'. Dat zeiden ze tijdens een bijeenkomst in Brussel, waar de 28 EU-landen en de VS spraken over de ontwikkelingen in Turkije.

Kerry wees erop dat Turkije als NAVO-land is gebonden aan regels van democratie, Mogherini zei dat Turkije als lid van de Raad van Europa eveneens heeft getekend voor handhaving van de mensenrechten.

De twee machtsblokken spraken langdurig over Turkije. Ze maken zich grote zorgen over de zuiveringen die bij het Turkse leger en in het politie- en justitiële apparaat plaatsvinden. "Er zijn veel mensen gearresteerd sinds vrijdag, en snel", aldus Kerry.

De Amerikaan wees erop dat Turkije een NAVO-bondgenoot is en de democratisch gekozen regering wordt gesteund. "Maar wij zeggen dringend dat de democratische instellingen en rechtsstaat moeten worden gerespecteerd."

Het was de eerste keer dat de VS en EU in ministerieel EU-verband bijeen kwamen. De bijeenkomst liep ruim een uur uit en was 'bijzonder constructief', aldus Kerry. Ook Mogherini benadrukte de 'sterke transatlantische band.

Doodstraf
De Turkse president Erdogan heeft de laatste dagen meerdere keren gezinsspeeld op een herinvoering van de doodstraf. De EU-landen waarschuwen Turkije dat dit het einde betekent van de onderhandelingen om toe te treden tot de EU.

"Duitsland en de Europese Unie hebben een duidelijke positie: wij verwerpen de doodstraf pertinent", zei een woordvoerder van de Duitse regering. "Geen land kan lid worden van de Europese Unie als het de doodstraf heeft", vindt ook Mogherini.

In Turkije is sinds 1984 de doodstraf niet meer opgelegd. In 2004 schafte Turkije de doodstraf officieel af om aan de toelatingscriteria van de Europese Unie te voldoen. De onderhandelingen over een toetreding zijn sinds de vluchtelingencrisis nieuw leven ingeblazen.

De Verenigde Staten en Europa benadrukten op één lijn te staan over de situatie in Turkije. "Het partnerschap tussen de VS en de EU is sterk en onbreekbaar", zei John Kerry.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden