EU en VS op historische tweesprong

De gisteren begonnen onderhandelingen over het Transatlantic Trade and Investment Partnership tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten kunnen uitmonden in het grootste handelsakkoord in de geschiedenis. Het akkoord richt zich vooral op het opheffen van zogenoemde non-tarifaire handelsbelemmeringen.

Na overleg met het Nederlandse bedrijfsleven hebben we die goed voor ogen. Amerikaanse wetgeving maakt het onze baggeraars bijvoorbeeld onmogelijk te werken in Amerikaanse wateren. Sinds de BSE-crisis van de vorige eeuw is de Amerikaanse markt voor kalfsvlees gesloten voor Europese boeren, ondanks dat hiertoe geen reden meer is. En exporterende autofabrikanten moeten zowel in de VS als in EU een crashtest laten doen, terwijl de veiligheidseisen vrijwel identiek zijn.

Het wegnemen van zulke belemmeringen zou een enorme stimulans zijn voor de economie. Niet alleen in de EU en de VS, maar in de hele wereld. Nederland heeft veel te winnen. Volgens het onderzoeksbureau Ecorys kan het Nederlandse bnp door het akkoord structureel groeien met 4,1 miljard. Vooral de sectoren chemie, hightech en land- en tuinbouw kunnen profiteren. Met andere woorden: een nieuw akkoord levert nieuwe banen op en lagere prijzen.

Ik heb drie redenen om te denken dat een bilateraal akkoord tussen de EU en de VS ook goed is voor andere landen. De onderhandelingen over handelsliberalisering kunnen een voorbeeld zijn voor zowel de multilaterale onderhandelingen als het ontstaan van andere bilaterale handelsakkoorden. Andere landen, zoals China, hebben de EU al laten weten oren te hebben naar nieuwe bilaterale overeenkomsten.

Ten tweede kan een akkoord tussen de VS en de EU positieve effecten hebben voor de rest van de wereld, zowel direct als indirect. Hogere economische groei in de VS en de EU betekent meer marktkansen voor andere landen, inclusief arme landen. Daarnaast gaan de kosten voor alle exporteurs omlaag, omdat ze in de VS en de EU niet meer hoeven te voldoen aan verschillende standaarden. Ook kan een akkoord landen ertoe aanzetten om deze standaarden over te nemen. Hiervan profiteren ondernemers wereldwijd, want harmonisatie van standaarden zorgt voor lagere kosten en meer handel.

Ten derde: na het sluiten van een akkoord gaan de VS en de EU mogelijk ook nauwer samenwerken op andere gebieden. Bijvoorbeeld door ons beleid op het gebied van invoerrechten voor lage- en middenlonenlanden te harmoniseren.

Er is dus alle reden om voortvarend aan de slag te gaan. De VS en de EU hebben eerder bijzondere prestaties geleverd. Nederland is vastbesloten ook deze kans te grijpen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden