Opinie

EU en Turkije hebben elkaar juist nu hard nodig

Syrische vluchtelingen aan de grens met Turkije. Beeld ap
Syrische vluchtelingen aan de grens met Turkije.Beeld ap

Het betoog van PvdA'er Kati Piri, dat de EU zich niet moet laten gijzelen door president Erdogan, is contraproductief, stelt de Turkse diplomaat E.C. Akgündüz. Samen optrekken is nodig.

D e Nederlandse Europarlementariër Kati Piri vindt dat de Europese Unie de vluchtelingenstroom zou moeten aanpakken 'zonder zich te laten gijzelen door president Erdogan'. Dat schrijft ze in een opinie-artikel in Trouw van 15 oktober 2015 getiteld 'Reik Turkije, maar niet Erdogan, helpende hand'. Piri is ook Turkije-rapporteur van het Europarlement.

Sinds de start van de burgeroorlog in Syrië heeft Turkije een 'open deur-beleid' gevoerd met betrekking tot de burgers die het bloedbad in hun land trachten te ontvluchten. Als gevolg van dit beleid biedt Turkije nu onderdak aan meer dan 50 procent van de Syrische vluchtelingen (op 18 september waren er in Turkije 2.016.687 geregistreerd) en heeft de Turkse overheid rond de 7 miljard dollar uitgegeven voor hun accommodatie.

Projecties van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR geven aan dat de vluchtelingenstroom zoals we die nu ervaren nog maar het topje van de ijsberg is. Zoals Piri terecht aangeeft, is, gezien de vernietiging door het Syrische conflict en het gebrek aan wezenlijke hoop op een spoedige politieke oplossing, een samenwerking tussen de EU en Turkije onontbeerlijk geworden.

Maar de negatieve houding die Piri aanneemt met betrekking tot onze president is contraproductief. Ten onrechte maakt zij de vluchtelingencrisis, die in de eerste plaats een humanitaire crisis is, tot een politieke zaak.

Terroristische dreiging
In diplomatieke kringen heeft men eenvoudigweg niet de luxe om enkel met bepaalde gedeeltes van een regeringssysteem om te gaan. Het presidentschap, de regering, het parlement, het rechtssysteem en de burgermaatschappij zijn alle onderdeel van wat Turkije tot een parlementaire democratie maakt.

Bij deze zou ik Piri er ook aan willen herinneren dat Turkije en de EU een lange geschiedenis van diplomatieke, economische en culturele betrekkingen delen. Turkije is niet alleen een land waarmee de EU slechts een enkele keer in zee hoeft te gaan teneinde de vluchtelingencrisis tot een goed einde te brengen. Zonder twijfel zal onze samenwerking nog vele jaren voortduren.

Zeker nu, gezien de complexe en grensoverschrijdende migratiecrisis en de terroristische dreiging die uitgaat van Syrië, hebben we elkaar nog meer nodig dan ooit tevoren.

Twijfel aan objectiviteit
Nu binnenlandse en politieke overwegingen ter tafel brengen en dus mogelijkerwijs een uitstel, of zelfs een beschadiging bewerkstelligen van de broodnodige samenwerking tussen Turkije en de EU, houdt in dat men totaal voorbijgaat aan het grotere plaatje. En eerlijk gezegd trekt dit mevrouw Piri's objectiviteit als Turkije-rapporteur ook in twijfel.

Turkije is bereid om, zonder voorbehoud, samen te werken met alle relevante partijen om de migratie-crisis te overwinnen. Dit in de volle overtuiging dat de noodzakelijkheid van het vinden van een duurzame oplossing een gedeelde verantwoordelijkheid vereist.

E.C. Akgündüz: perswoordvoerder Turkse ambassade, Den Haag

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden