Update

'EU en ECB bereiden noodscenario's voor exit Griekenland voor'

EU-Commissaris Karel De Gucht. Beeld EPA
EU-Commissaris Karel De Gucht.Beeld EPA

De Europese Commissie en de Europes Centrale Bank werken aan een noodscenario in het geval Griekenland de eurozone moet verlaten. Dat zegt EU-commissaris voor Handel, Karel De Gucht, vandaag in een interview met de Vlaamse krant De Standaard.

De Guchts opmerkingen zijn de eerste officiële bevestiging van het bestaan van voorzorgsmaatregelen bij een mogelijk Grieks exit uit de eurozone. Eerder waren er speculaties over het bestaan van zulke maatregelen, maar tot nog toe werden ze niet officieel bevestigd.

'Anderhalf jaar geleden zou het gevaar van een domino-effect bestaan hebben', zegt De Gucht in het interview. 'Maar vandaag zien we diensten die binnen de ECB en de Europese Commissie aan het werk zijn om noodscenario's te ontwikkelen in het geval Griekenland het niet redt'.

De Gucht denkt dat Griekenland uiteindelijk niet uit de euro zal stappen. Op 17 juni gaan de Grieken opnieuw naar de stembus, nadat verschillende pogingen een regering te vormen na de extreem verdeelde uitslag op niets uitliepen.

'Ik denk wel dat Griekenland in de Europese monetaire unie blijft. Ik weet niet wat de uitslag van de nieuwe verkiezingen zal zijn, maar wie weet komt er daarna nog een derde stembusslag. Je zou op een bepaald moment ook een referendum kunnen krijgen over het al dan niet uittreden uit de monetaire unie, waarbij de Grieken misschien totaal anders zouden stemmen', aldus De Gucht in het interview.

De Gucht zegt ook nog zich zorgen te maken dat Griekenland vervalt in complete chaos als het land daadwerkelijk uit de euro stapt.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden