EU eist eind intimidatie Iran

Iran heeft personeel van de Britse ambassade gearresteerd. Om duidelijk te maken dat ’het Westen’ achter het protest van de laatste tijd zit.

Van onze redactie buitenland

De Europese Unie wil dat er een eind komt aan het lastigvallen en intimideren van buitenlandse en Iraanse ambassademedewerkers in Iran. Als het land hiermee doorgaat, kan het rekenen op een ’krachtig en collectief’ antwoord van de EU.

Dit lieten de ministers van buitenlandse zaken van de EU gisteren weten na een vergadering op het Griekse eiland Korfoe.

Iraanse media meldden eerder dat acht Iraanse medewerkers van de Britse ambassade in Teheran waren opgepakt. „De Britse ambassade heeft een belangrijke rol gespeeld bij de recente rellen waarbij twintig doden vielen”, aldus de minister van inlichtingen, Gholam Mohseni-Ejei.

Volgens Mohseni-Ejei waren ook enkele Britse burgers buiten de ambassade betrokken bij het opstoken van Iraniërs. Onder hen de correspondent van de BBC, Jon Leyne, die het land is uitgezet.

De Britse minister van buitenlandse zaken David Milliband noemde de suggestie van Teheran ’volkomen ongegrond’. De Iraanse regering probeert aanhangers van de oppositie verdacht te maken door te beweren dat zij gestuurd worden door het Westen. Hun pijlen richten zich vooral op de Britten vanwege de Britse rol in de regio in het verleden. De BBC moet het ontgelden, omdat deze omroep ook uitzendt in het Farsi.

De hoogste Iraanse leider, ayatollah Ali Khamenei, deed gisteren opnieuw een oproep tot eenheid onder de Iraniërs, ook al staat hij in het conflict over de verkiezingsuitslag vierkant achter Ahmadinejad. Oppositiekandidaat Mir Hossein Moesavi liet opnieuw weten dat hij blijft bij zijn klacht over de verkiezingen. Hij verwierp een voorstel van de regering voor een gedeeltelijke hertelling van de stemmen en handhaafde de eis voor nieuwe verkiezingen. De verklaring van Moesavi werd gisteren geplaatst op Ghalamnews, een website die aanhangers van hem beheren. Moesavi’s eigen site ligt plat.

Ook presidentskandidaat Mahdi Karroebi denkt dat het onmogelijk is om een einde aan de controverse te maken door een deel van de stemmen opnieuw te tellen. Hij schrijft dit in een open brief aan de Raad van Hoeders, gisteren in zijn krant Etemad-e-Melli. De vierde kandidaat, Mohsen Rezai, zegt voor de hertelling alleen een vertegenwoordiger naar de Raad te sturen als andere kandidaten dat ook doen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden