EU dupeert duurzame citrusboer

Biologische citroentelers in Zuid-Afrika worden tot zondebok gemaakt voor de Europese importrestricties op citrusvruchten uit dat land. Al drie jaar achtereen gebruikt de EU de citrusziekte black spot om de import van citroenen uit Zuid-Afrika af te remmen; zogenaamd om besmettingsrisico's te mijden, maar feitelijk om Spaanse telers te beschermen tegen hun voornaamste concurrent.

Black spot is een voor mensen onschadelijke schimmelziekte die zwarte vlekjes op de schil van citroenen veroorzaakt. De ziekte vormt geen bedreiging voor Europese citrustelers, want zij kan zich niet verspreiden in gebieden met een mediterraan klimaat. En toch blijft de EU maatregelen tegen Zuid-Afrika treffen, terwijl op citrus uit Zuid-Amerika veel meer black spot wordt aangetroffen.

Om controle over de situatie te krijgen heeft de Zuid-Afrikaanse Citrus Growers Association, (CGA) waarin zowel gangbare als biologische telers zitten, haar kleine groep biologische producenten nu geslachtofferd. In een brief van 7 april kondigde de CGA aan dat de biologische telers 'vrijwillig' hebben besloten om hun citroenexport naar de EU stil te leggen, om daarmee de kans op hits voor de hele sector te verlagen.

De maatregel is bizar. In 2014 waren er 28 hits op Zuid-Afrikaanse citrus, waarvan nul biologisch. Ook in eerdere jaren werd de ziekte niet op biologische vruchten aangetroffen. Alleen in 2015 waren er, op vijftien hits, vijf biologische gevallen.

De Zuid-Afrikaanse telers zijn onder druk gezet door hun ministerie van land- en bosbouw. Europa eist dat, bij één hit, het desbetreffende pakhuis voor drie jaar lang de exportvergunning kwijtraakt. In de praktijk was dit dus geen vrijwillige keuze van de biologische telers, maar één die is gemaakt met het mes op de keel, bedoeld om de gangbare teelt te ontzien. De bio-teelt lijkt bewust tot zondebok te worden gemaakt in aanloop naar een EU-overleg.

Op 15 april gaan het Zuid-Afrikaanse ministerie en CGA met de EU aan tafel over black spot. Indien de EU zich niet inschikkelijk betoont, dreigen het ministerie en CGA naar wereldhandelsorganisatie WTO te stappen om het protectionisme aan te klagen. Maar de biologische telers zijn dan in 2016 hun export kwijt.

De EU moet erkennen dat black spot geen bedreiging is voor Europese telers. Zo niet, dan worden de meest duurzame telers in Zuid-Afrika de dupe.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden