EU dringt aan op snelle Brexit, Britten willen nieuw referendum

Britten protesteren tegen de Brexit in Londen.Beeld AFP

Terwijl de zes landen die aan de wieg stonden van de Europese Unie vandaag op een snelle Brexit aandrongen, hebben inmiddels 2 miljoen Britten hun handtekening gezet voor een nieuw referendum. Dat zijn meer dan genoeg handtekeningen om een parlementair debat af te dwingen over een tweede stemming.

De ministers van Buitenlandse Zaken van Duitsland, Nederland, Frankrijk, Italië, België en Luxemburg waren in Berlijn bijeen om over de gevolgen van de Brexit te praten. Deze zes landen waren in 1957 betrokken bij de oprichting van de Europese Economische Gemeenschap (EEG), de voorloper van de Europese Unie.

De uitvoering van de scheiding moet zo snel mogelijk beginnen, zei Duitslands vertegenwoordiger Frank-Walter Steinmeier. De unie heeft volgens hem geen zin in een traag verlopende afwikkeling. Binnen de EU leeft het idee dat de Britten zo veel mogelijk tijd willen winnen.

Gisteren leek het erop dat Londen pas na de aflossing van David Cameron als premier, in oktober, serieus werk van het vertrek wil maken.

Nieuw referendum
Dat Groot-Brittannië zelf ook niet precies weet wat het aan moet met de uitslag, blijkt uit het feit dat er inmiddels al meer dan een 2 miljoen handtekeningen onder een petitie op internet zijn gezet voor tweede Brexit-referendum. Om een referendum af te dwingen zijn volgens de wetten van het Verenigd Koninkrijk 100.000 handtekeningen nodig. Formeel gesproken moet het Britse parlement nu een debat voeren over een nieuw referendum.

De initiatiefnemers van de petitie vinden dat een referendum niets waard is als minder dan driekwart van de bevolking komt opdagen. Donderdag sprak 52 procent van de 46,5 miljoen geregistreerde stemmers zich uit voor het verlaten van de Europese Unie.

David Lemmy, een parlementslid van Labour wil het verlaten van de Europese Unie door Groot-Brittannië in het Lagerhuis verhinderen. "We moeten het niet doen", schreef David Lemmy zaterdag op Twitter. "Wij kunnen deze waanzin stoppen en deze nachtmerrie met een stemming in het parlement beëindigen", aldus Lemmy. Tenslotte is de uitkomst van een referendum niet bindend, aldus het Labourlid.

Afscheiding Schotland
Het noordelijkste deel van het Verenigd Koninkrijk is verbolgen over de uitslag. Schotland heeft aangekondigd een tweede referendum over onafhankelijkheid van Groot-Brittannië te willen. Dat is volgens de Schotse premier Nicola Sturgeon 'een optie die op tafel ligt'.

In het referendum over het Britse lidmaatschap van de Europese Unie stemde Schotland met 62 tegen 38 procent om in de unie te blijven. Die uitslag rechtvaardigt een tweede volksraadpleging over onafhankelijkheid, zegt de Schotse regering. In 2014 wezen Schotse kiezers afscheiding van Schotland uit het Verenigd Koninkrijk nog met 55 tegen 45 procent af.

Ondertussen voelt de harde kern van EU landen zich verraden. De Luxemburgse minister van Buitenlandse Zaken Jean Asselborn zei dat nu het Britse volk heeft gesproken, die beslissing ook maar direct moet worden omgezet in daden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden