EU-diplomaten uitgewezen door Ethiopië

(Novum/AP) - De Europese Unie heeft vrijdag een verklaring van Ethiopië geëist over de uitwijzing van twee van haar diplomaten. De Ethiopische televisie berichtte donderdag dat de politie twee buitenlanders in dienst van de EU had gearresteerd, omdat ze hadden geprobeerd twee gezochte Ethiopiërs naar Kenia te laten ontsnappen.

De EU-commissaris voor ontwikkeling, Louis Michel, noemde de uitwijzing volkomen onaanvaardbaar. Hij zei dat hij de Ethiopische ambassadeur om uitleg heeft gevraagd en contact probeert te krijgen met de Ethiopische regering. Zijn woordvoerder, Amadeu Altafaj Tardio, zei niet op de beschuldigingen van Ethiopië te willen reageren zolang de EU nog wacht op een officiële verklaring. Wel wilde hij kwijt dat de EU zich zorgen maakt over het lot van leden van de politieke oppositie in Ethiopië. Volgens Amnesty International is een van de gearresteerde Ethiopiërs Yalemewd Bekele, een advocate die voor de Europese Commissie werkt in de hoofdstad Addis Abeba. Zij is waarschijnlijk opgepakt in verband met een campagne van burgerlijke ongehoorzaamheid die de oppositie voorbereidt. Amnesty zei te vrezen dat zij zal worden mishandeld of gemarteld.

Volgens de Ethiopische televisie werd een auto van de EU met diplomatieke kentekenplaten in de zuidelijke grensplaats Moyale aangehouden en werden de vier inzittenden gearresteerd toen de twee buitenlanders in de auto weigerden de raampjes omlaag te draaien.

De Europese Unie, een van de grootste donoren van ontwikkelingshulp voor Ethiopië, maakt zich al langer zorgen over de politieke ontwikkelingen in dat land. Bij de verkiezingen van mei 2005 behaalde de partij van premier Meles Zenawi tweederde van de parlementszetels, maar volgens de oppositie was er sprake geweest van fraude, intimidatie en geweld. Toen er na de verkiezingen protesten uitbraken beschuldigde Zenawi de betogers van pogingen de regering omver te werpen en liet hij de demonstraties uiteen slaan. Meer dan honderd oppositieleiders, onafhankelijke journalisten en hulpverleners werden aangeklaagd wegens verraad en poging tot genocide. Hun zaken lopen nog.

Eerder deze week zei Wolde-Michael Meshesha, vice-voorzitter van een werkgroep die in opdracht van de regering onderzoek deed naar het geweld, dat de Ethiopische veiligheidstroepen 193 ongewapende betogers hebben doodgeschoten, doodgeslagen of gewurgd, driemaal zoveel als het officiële dodental. Wolde-Michael vluchtte vorige maand naar Europa na in Ethiopië met de dood te zijn bedreigd. Ana Gomes, aanvoerster van een waarnemingsteam van de EU bij de verkiezingen, zei dat het rapport van Wolde-Michael de 'leugen' aan het licht brengt dat de Ethiopische regering naar democratie streeft.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden