EU blijft vasthouden aan bankenbelasting

amsterdam – - De ministers van financiën van de Europese Unie blijven vasthouden aan de invoering van een belasting op het bankwezen. Dat bleek gisteren na een overleg dat de 27 ministers hielden in Luxemburg. Plannen om de hoge begrotingstekorten van de Europese landen sneller terug te dringen bleven nog steken in beloften en oproepen.

Afgelopen weekeinde haalde de EU bakzeil tijdens een bijeenkomst van ministers van financiën van de G20 over de bankenheffing. Grote economieën als Japan, Canada en Brazilië voelen niets voor een speciale belasting, omdat hun banken de crisis relatief ongeschonden zijn doorgekomen. „Dat was een terugslag, maar niet voor Europa”, zei de Oostenrijkse minister Josef Pröll na afloop van het overleg. „We willen de bankenheffing nog steeds en blijven ons daar hard voor maken – hoe eerder, hoe beter.”

Hoewel er Europese overeenstemming is over een bankenheffing, wordt er nog volop nagedacht over hoe deze eruit moet komen te zien. Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk zien het liefst de belasting in de algemene middelen vloeien, terwijl Duitsland meer ziet in het apart zetten van middelen om toekomstige crises mee op te vangen. Onenigheid is er ook nog over de wenselijkheid van een belasting op financiële transacties. Verschillende landen zijn bang dat dit vooral de handel in effecten uit Europa naar andere continenten zal jagen.

De ministers beloofden gisteren opnieuw de tekorten op de begroting snel te zullen aanpakken, zonder met specifieke maatregelen te komen. Demissionair minister De Jager zei gisteren bij zijn collega’s te hebben gepleit voor het in de wet opnemen van een robuust begrotingsbeleid. Dat voorstel, dat vorige week al werd geopperd door De Nederlandsche Bank, is in Duitsland al doorgevoerd.

Er waren gisteren opnieuw veel zorgen over de staat van de overheidsfinanciën van Europa. Landen als Spanje en België zien de rente op hun staatsleningen snel oplopen, en het Verenigd Koninkrijk kreeg een waarschuwing van kredietbeoordelaar Fitch om het tekort sneller weg te werken. Eurocommissaris Ollie Rehn zei bovendien te twijfelen aan de status van Bulgarije, en wil op korte termijn EU-afgevaardigden naar het land sturen om de huidige cijfers op juistheid te controleren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden