EU-asielafspraken voorlopig heilig

Duitsland en Frankrijk hebben ’nee’ gezegd tegen een plan van de Europese Commissie om uitzonderingen mogelijk te maken op het Dublin-reglement, een EU-afspraak over de toelating van asielzoekers. Het reglement stelt dat het land waar asielzoekers als eerste in de EU aankomen, tevens het land is dat de asielprocedure moet voltooien.

Dit brengt sommige EU-landen, zoals Griekenland, in de problemen. Omdat deze landen aan de buitengrens van de EU liggen en soms over onvoldoende middelen beschikken, zijn ze niet goed in staat om asielprocedures deugdelijk af te ronden.

België, dat op dit vlak op een lijn zit met de Europese Commissie, had de afgelopen twee dagen een extra vergadering van Europese juistitieministers in Brussel belegd met maar één onderwerp op de agenda: het harmoniseren van de EU-asielpraktijk.

Maar het ’schorsingsmechanisme’ voor het Dublin-reglement, dat de asielpraktijk humaner had moeten maken, is er niet doorgekomen. Het schorsingsmechanisme zou regelen dat landen die ’onder zware druk’ staan, ontslagen konden worden van hun ’Dublin’-verplichting. Asielzoekers die in Griekenland landden, zouden kunnen worden overgebracht naar andere EU-landen.

Maar Duitsland en Frankrijk zagen er niets in. Zij vinden dat eerst alle bestaande EU-regels maar eens ten volle moeten worden uitgevoerd voordat er nieuwe bij komen.

Wordt het dan nooit wat met een gezamenlijke asielpraktijk? De Belgische staatssecretaris voor asielbeleid Melchior Wathelet hield er gisteren de moed in. Hij benadrukte dat de ministers van de 27 EU-landen nogmaals hadden onderstreept dat er uiterlijk in 2012 een gezamenlijk asielpolitiek is. Alleen is er dan wel werk aan de winkel: de lidstaten verschillen duchtig van mening over hoe zo’n asielpolitiek eruit moet zien, wie betaalt en of de toelatingslat niet te hoog of te laag ligt.

Bjarte Vandvik, de baas van de Europese Raad voor Vluchtelingen en ontheemden, deed een oproep. „We leven in een van de meest gepriviligeerde delen van de wereld. Als wij niets doen, is dat een signaal aan andere landen: ’waarom zouden wij dan ons best doen?’. Zij vangen veel meer asielzoekers op dan wij en vaak met veel minder middelen. Asielzoekers zijn er nu eenmaal. Laten we haast maken en solidair zijn.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden