EU-akkoord over meer begrotingscontrole

Vlaggen voor het hoofdkantoor van de Europese Commissie in BrusselBeeld epa

Er is een Europees akkoord over meer begrotingscontrole. Het Europees Parlement, de EU-lidstaten onder voorzitterschap van Ierland en de Europese Commissie zijn het woensdag eens geworden over het zogenoemde 'two pack'.

Het gaat om regelgeving over meer bevoegdheden voor de Europese Commissie over de begrotingen van EU-lidstaten. Het dagelijks bestuur van de EU kan al op basis van in het voorjaar ingediende begrotingsvoorstellen van de lidstaten met aanbevelingen komen.

Ook zijn in het 'two pack' de spelregels vastgelegd die gevolgd moeten worden als een land financiële steun ontvangt uit Europa. Steunprogramma's voor onder meer Griekenland en Ierland werden ad hoc opgesteld, nu is de procedure helderder omschreven.

Het Europees Parlement wilde ook een toezegging dat er concreet werk zou worden gemaakt van zogenoemde euro-obligaties, oftewel het op Europees niveau gezamenlijk op de markt brengen van schuldpapier. Voor veel lidstaten, waaronder Nederland, ging dit veel te ver. In het bereikte compromis is overeengekomen dat er een werkgroep komt die voor maart 2014 met zijn bevindingen komt over de wenselijkheid, risico's en voorwaarden van het invoeren van deze zogeheten eurobonds.

'Die uitkomst is teleurstellend', aldus Europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks), die wel blij is met de strengere begrotingscontrole.'Het verlichten van de nog altijd torenhoge schuldenlast in veel eurolanden kan de Europese economie een nieuwe impuls geven. De lidstaten durven het helaas niet aan om het beste uit Europese samenwerking naar boven te halen.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden