Etui van Elisabeth I op veiling

Het etui waarin de in 1603 gestorven Engelse koningin Elisabeth I haar zegel bewaarde, is teruggevonden in een kist in een opslagruimte in een Londens huis. Sotheby's veilt het op 13 maart en verwacht zo'n 60.000 gulden voor het stuk. Veilingmedewerkster Iona Forge deed de ontdekking bij een routine-inboedelonderzoek. Het etui is van diep karmozijnrood fluweel en geborduurd met goud- en zilverdraad. Er staan een leeuw, een draak en wapens op en ook een Tudor-roos en de letters ER (Elisbeth Regina).

Elisabeth I, de in 1533 geboren dochter van Hendrik VIII en Anna Boleyn, kwam in de jaren zeventig van deze eeuw weer in de belangstelling dank zij de verfilming van haar leven met Glenda Jackson in de hoofdrol.

Verhalen op IJsland

De deurklopper op de kerk Skógakirkja is niet zomaar een deurklopper: het is de gouden ring die IJslanders hebben teruggevonden van de kist met goud, die de eerste bewoners van het eiland ooit verstopt hebben in een grot achter de waterval Skógafoss. Zo luidt tenminste het verhaal, één van de legendes waar IJsland zo rijk aan is. Om die verhalen is IJsland een bezoek waard, schrijft het IJslands Verkeersbureau in een nieuwe brochure. Het blad is aan te vragen via tel. 020-6270136.

August de Sterke

De Duitse deelstaat Saksen staat in 1997 en 1998 in het teken van het 300-jarige jubileum van de kroning van keurvorst Friedrich August I, die na zijn dood vanwege zijn legendarische lichaamskracht de bijnaam De Sterke kreeg. De kroning van Friedrich August tot koning van Polen betekende een vereniging van Saksen en Polen, die 66 jaar duurde en een van de bloemrijkste periodes uit de Saksische geschiedenis vormde. Rondom de figuur van Sterke August worden tentoonstellingen, concerten, manifestaties en festivals georganiseerd. Ook staan cultuurreizen gepland naar het Meisser Porselein, het Zwinger in de hoofdstad Dresden, kastelen, orgels en de muziek van Joh. Seb. Bach. Informatie bij het Saksisch Verkehrsamt, tel. 00.49.351.491700.

Melilla 500 jaar

Vijfhonderd jaar geleden, op 17 september 1497 lijfde de hertog van Medina Sidonia Melilla in bij de Kroon van Castilië. Sinds die datum maakt de kolonie in Noord-Afrika deel uit van Spanje. Dat historische feit wordt dit jaar gevierd met een aantal culturele evenementen. Informatie bij het Spaans Verkeersbureau, tel. 070-3465900.

Kasteel van Dali

Het Kasteel van Púbol, de plaats waar de kunstenaar Salvador Dalí zijn laatste jaren doorbracht, is een museum. Het ligt op 20 km afstand van de stad Girona, in het plaatsje La Pera in het noordoosten van Spanje. Het museum, met een speciale Dalíwinkel, is dagelijks open vanaf 10.30. Op maandag gesloten.

Schubert in Düsseldorf

Ter gelegenheid van de 200ste geboortedag van Franz Schubert organiseert het Goethe-museum in Düsseldorf tot 16 maart een tentoonstelling 'Vom Erlkönig zum Schwanengesang - Schuberts Liedvertonungen'. Schubert heeft zich sterk laten inspireren door Goethe; de helft van zijn liederen zijn gebaseerd op teksten van de dichter. De expositie bevat onder meer partituren en andere uitgaven van Schuberts werk, naast portretten, dichtbundels en Schubertliederen. Inlichtingen tel. 00.49.211.8993131.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden