Ets van Van Gogh in New York geveild

Van onze kunstredactie AMSTERDAM - Christie's veilt op 6 november in New York een ets van Vincent van Gogh (1853-1890). Het betreft een buste-portretje van Dr. Gachet, Van Goghs homeopatische arts. De ets, ter grootte van een kleine ansichtkaart, werd in 1890, het jaar van Van Goghs dood, gemaakt bij Dr. Gachet thuis. Op het portretje lurkt de dokter tevreden aan zijn pijpje. Op de achtergrond is zijn tuintje te zien.

In hetzelfde jaar zette Van Gogh zijn homeopatische arts ook in verf op het doek. Dat schilderij bracht in 1990 tijdens een veiling bij Christie's een recordbedrag op. Een Japanse verzamelaar had er 82,5 miljoen dollar voor over.

Gachet, die bevriend was met veel impressionistische schilders, was zelf amateur-drukker. Hij was het, die Van Gogh aanspoorde bij hem thuis zijn eerste en enige ets te maken. Van Gogh had wel plannen er meer te maken, maar stierf zes weken later.

De ets heeft een richtprijs van 120 000 tot 190 000 gulden. Het werk komt uit de collectie van John Wesley Warrington. Deze Amerikaanse jurist was onder meer directeur van het Cincinnati Art Museum. Hij had de ets sinds 1934 in zijn verzameling.

De ets verkeert in uitstekende staat. Hij is door Van Gogh gesigneerd en bevat het rode merkteken van de Cachet-verzameling. Dr. Paul Gachet jr. drukte het werk in een oplage van ongeveer 28 exemplaren. Van Gogh-deskundigen hebben 61 drukken van de ets kunnen achterhalen. Daarvan zijn 33 gedrukt door Van Gogh of Gachet.

Negen exemplaren zijn in het bezit van het Van Gogh Museum. Sjaar van Heugten, conservator prenten en tekeningen van het Van Gogh Museum en samensteller van 'The graphic work of Vincent van Gogh', liet daarom weten - los van de vraag of daarvoor wel het benodigde budget zou zijn - dat het museum bij Christie's in New York niet mee gaat bieden op de ets.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden