Etnische registratie belemmert zorg Bosnische baby's

Protesten in Bosnië tegen etnische registratie. Beeld Youtube
Protesten in Bosnië tegen etnische registratie.Beeld Youtube

Servische eis tot etnische registratie heeft tot gevolg dat een ernstig zieke Bosnische baby geen medische hulp in Duitsland kon krijgen.

360 magazine

'Babylutie' worden de protesten in Bosnië en Herzegovina genoemd. Duizenden mensen demonstreren tegen een bepaling in de wet die het onmogelijk maakt voor baby's om een identiteitsnummer en een paspoort te krijgen. Zonder identiteitsnummer hebben de baby's geen recht op medische zorg en zonder paspoort kunnen ze niet naar het buitenland reizen met hun ouders, ook niet voor spoedeisende medische zorg.

Het gat in de wet is onlangs ontstaan toen de Servische Republiek, die ook deel uitmaakt van Bosnië en Herzegovina, het recht opeiste om eigen identiteitsnummers en paspoorten uit te geven. Ook de andere deelstaten zouden eigen nummers en paspoorten moeten uitgeven zodat iemands etniciteit meteen herkenbaar is. Het parlement weigerde dat en er ontstond een politieke impasse waardoor baby's die sinds februari zijn geboren niet meer geregistreerd kunnen worden. De oude registratiewet is namelijk in februari verlopen en een nieuwe is er nog niet.

De impasse heeft tot gevolg dat een ernstig zieke Bosnische baby, de drie maanden oude Belmina Ibriševi¿, die medische zorg in Duitsland nodig heeft het land niet mocht verlaten omdat ze geen paspoort had. Een andere baby, de één maand oude Berina Hamidovi¿, stierf in Belgrado aan bloedvergiftiging omdat haar een medische behandeling werd geweigerd. Naar aanleiding van deze geval wordt er in Sarajevo en andere steden al enkele dagen gedemonstreerd door inwoners van Bosnië en Herzegovina van alle gezindten en etnische achtergronden. Duizenden mensen doen mee aan de demonstraties.

De strijd voor uitreistoestemming voor de zieke baby en tegen etnische registratie, die 'babylutie' wordt genoemd, verenigt de inwoners van Bosnië en Herzegovina, maar een oplossing voor het probleem is er nog niet.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden