Etnische komaf toch bepalend voor achterstand op school

(ANP)

Allochtone kinderen beginnen nog steeds met achterstanden aan de basisschool. Toch krijgen de scholen sinds vorig jaar minder overheidsgeld voor het wegwerken van die achterstanden. Maar het uitgangspunt van dat nieuwe beleid klopt niet, blijkt nu uit onderzoek.

Basisscholen krijgen al jaren extra geld voor kinderen die met achterstanden aan hun schooltijd beginnen. Tot 2006 kreeg een school extra voor leerlingen met laagopgeleide ouders, en nog een bedrag daarbovenop als die laaggeschoolde ouders ook allochtoon waren.

Van die laatste regel wilde toenmalig onderwijsminister Van der Hoeven af. Volgens haar bepaalt uitsluitend het opleidingsniveau van ouders of een kind met achterstand aan school begint, en doet zijn etnische komaf er niet toe. Daarom besloot zij basisscholen evenveel geld te geven voor autochtone én allochtone leerlingen met laag geschoolde ouders.

Maar het uitgangspunt van die maatregel klopt niet, blijkt uit onderzoek van het Kohnstamm Instituut van de Universiteit van Amsterdam. Bijna alle allochtone kinderen lopen aan het begin van de basisschool achter op hun autochtone klasgenoten, zo blijkt. Alleen de ’zwarte’ kinderen met de hoogst opgeleide ouders doen het net iets beter dan de ’witte’ kinderen met de laagst opgeleide ouders. „Het is dus niet waar dat etnische komaf geen rol speelt bij achterstand, zoals het kabinet destijds stelde”, zegt onderzoeker Jaap Roeleveld.

Het nieuwe beleid is stapsgewijs ingevoerd en is sinds vorig jaar volledig van kracht. Daardoor krijgen scholen met veel autochtone leerlingen met laagopgeleide ouders tegenwoordig meer geld. Zwarte scholen krijgen voor een deel van hun vroegere achterstandsleerlingen geen geld meer en moeten dus met minder rondkomen.

De nieuwe regels hebben ook geleid tot een sterke daling van het aantal achterstandsleerlingen. Vlak voor die regels werden ingevoerd, waren dat er 350.000, nu zijn het er nog maar 207.000. Vanwege die terugloop wil het kabinet 50 miljoen euro bezuinigen op het budget voor deze leerlingen. Maar de PO-raad, waarin de schoolbesturen verenigd zijn, is daar boos over. „De werkelijkheid achter de cijfers is niet veranderd”, zegt een woordvoerder.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden