Etnisch geweld houdt aan in Kenia

(Novum/Ap) - In de West-Keniaanse plaats Kisumu zijn maandag verscheidene huizen in brand gestoken en is een chauffeur van een minibus levend verbrand in zijn voertuig. Leden van de Luo-stam staken ook andere bussen in brand, en gewapende jonge Luo-mannen wierpen wegversperringen op met brandende autobanden en stenen. "Kikuyu's moeten vertrekken!", schreeuwden ze.

Honderden leden van rivaliserende stammen werden maandag door de politie verjaagd uit Naivasha, normaal gesproken een toeristische trekpleister. Confrontaties in het weekeinde eisten in Naivasha 22 levens. Zeker vijf Luo's verbrandden levend in hun huizen. Anderen werden met kapmessen in stukken gehakt. De politie kon alleen maar toekijken.

In het centrum van de plaats Kakamega, aan de rand van een groot wildpark, werden maandag twee groothandels en een hotel geplunderd en in brand gestoken. Of daarbij slachtoffers vielen is onduidelijk.

Aanvankelijk waren de Kikuyu's, waartoe ook president Mwai Kibaki behoort, vooral het slachtoffer van het geweld. De Luo's, die hun stamgenoot en oppositieleider Raila Odinga steunen, leken aan de winnende hand. Maar na verloop van tijd hergroepeerden de Kikuyu's, de grootste bevolkingsgroep, zich en nu lijken zij uit op wraak.

In het weekeinde kostten botsingen tussen leden van verschillende etnische groepen tientallen mensen het leven. In het mortuarium van Nakuru, de hoofdstad van de Riftvalleiprovincie, werden zondag ongeveer 55 lichamen geteld. Het totale dodencijfer sinds de ongeregeldheden op 27 december uitbraken, kwam daarmee op ongeveer achthonderd.

Kibaki en Odinga kunnen het niet eens worden over een oplossing voor de crisis, de ergste die het land heeft getroffen sinds het in 1963 onafhankelijk werd van Groot-Brittannië. Kibaki zegt open te staan voor onderhandelingen met Odinga, maar weigert zijn presidentschap ter discussie te stellen. Odinga sprak zondag met voormalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties Kofi Annan. Oppositiewoordvoerder Salim Lone zei dat de oppositie was verzocht drie vertegenwoordigers aan te wijzen voor onderhandelingen, die hopelijk 'binnen een week' zouden beginnen. Maandag leverde overleg weinig op.

Veel Kenianen betwijfelen of het beraad iets zal opleveren. Een peiling van Nation Media, de grootste krantengroep in Kenia, gaf aan dat slechts 51,6 procent gelooft dat Annan de crisis kan oplossen.

De Europese ministers van buitenlandse zaken hebben zich maandag in Brussel uitgesproken voor een vreedzame oplossing van het conflict in Kenia. Alle partijen moeten hun aanhang oproepen zich kalm te houden, zei de Britse minister David Milliband. De ministers geven maandag een verklaring uit waarin staat dat pas weer normaal zaken kan worden gedaan met Kenia zodra er een politieke oplossing is gevonden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden