Etiket verplicht voor alle genvoeding

BRUSSEL - Het Europees Parlement wil strenge regels voor genetisch veranderde levensmiddelen. Alle versleutelde voeding moet een etiket krijgen, waardoor die herkenbaar wordt. Die verplichting geldt niet voor afgeleide producten zoals eieren, melk en vlees van dieren die genetisch aangepast veevoer te eten krijgen.

Het parlement stemde voor een verplichte etikettering van voeding als die tenminste 0,5 procent aan genetisch veranderde ingrediënten bevat. Het europarlement gaat hiermee nog verder dan het voorstel van de Europese Commissie. Die stelde voor een grenswaarde van een procent aan versleutelde organismen te hanteren. Het percentage kan worden herzien als de wetenschap nieuwe middelen vindt om dergelijke organismen op te sporen.

Tevens worden producenten en gebruikers van genetisch bewerkte organismen verplicht om maatregelen te nemen die moeten vermijden dat velden met organische gewassen besmet worden. Met die verplichte etiketten willen Commissie en Parlement het door tal van voedselschandalen gedeukte vertrouwen van de consument herstellen.

De discussie over de aanpak van genvoedsel is in het parlement uitgedraaid op een confrontatie tussen de meer tolerante Europese christen-democraten en de sociaal-democraten en groenen, die meer strikte regels willen. Die laatste groep krijgt haar zin, al hebben de lidstaten het laatste woord.

De kern van het voorstel is dat de consument moet kunnen kiezen of hij al dan niet voeding met genetisch gewijzigde organismen op zijn bord wil krijgen. In de VS wordt veel meer genetische gemanipuleerde producten gebruikt in voeding, zonder dat de consument dat weet. Europa is een stuk bezorgder, zo blijkt ook uit opinieonderzoeken.

Volgens Alexander de Roo, europarlementariër van GroenLinks, bevat 60 procent van het industrieel bewerkte voedsel in de VS gentech-producten, maar de Amerikaanse consument weet dat niet. In Europa gaat het om 20 tot 30 procent van het industrieel bewerkt voedsel, waarin genetisch veranderde ingrediënten verwerkt zijn. De Europese consument wordt daarvan niet op de hoogte gesteld door de producent.

De Roo vindt dat iedereen als consument de vrijheid moet hebben om te beslissen of hij al of niet genvoedsel wil eten. Of die gentechnologie er nu direct of indirect aan te pas is gekomen.

Het omstreden voorstel belandt in het najaar op tafel bij de ministers van de vijftien EU-lidstaten. Het parlement vreest dat de lidstaten flink de schaar zullen zetten in de bepalingen van het parlement en de strenge eisen weer zullen versoepelen. Maar volgens Alexander de Roo is de uitslag van de stemming in het parlement als signaal desondanks belangrijk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden