Ethiopiërs zijn sceptisch bij viering derde millennium

Ethiopië luidde gisteren het jaar 2000 in. Trouw is ter plekke en spreekt met inwoners die minder reden tot feestvieren hebben.

Seada Nourhussen en Addis Abeba

Alicha millennium, deze sarcastische naam heeft de Ethiopische eeuwwisseling – die vanwege een andere jaartelling gisternacht is ingeluid – van de veelal arme bevolking meegekregen.

Alicha is een eenvoudige saus uit de Ethiopische keuken waar meestal alleen uien, wortels en kool in verwerkt worden. Zonder vlees of de zo geliefde rode peper. Niet bepaald een feestmaal wat de Ethiopiërs betreft. „Vlees is namelijk niet meer te betalen sinds deze hele millennium-hype”, zegt rechtenstudente Yetenayet Melké (19) die in de hoofdstad Addis Abeba vakantie viert. „De prijzen van vlees, peper, olie en andere producten zijn enorm gestegen.”

Normaal gesproken worden er met de jaarwisseling schapen en kippen geslacht en wordt er uitgebreid traditioneel gekookt. Rechtenstudente Melké stelt dat de overheid de prijzen heeft opgeschroefd omdat er nu veel Ethiopiërs uit de diaspora en toeristen zijn die zich deze hoge prijzen wél kunnen veroorloven.

Al vanaf juni werden de straten van Addis Abeba ter voorbereiding van het derde millennium schoongeveegd (er gaan geruchten dat duizenden daklozen en zwerfhonden uit de stad verwijderd zijn) en versierd met groen-geel-rood, de kleuren van de nationale vlag. Het hele jaar door zullen er vieringen zijn: schoonmaakcampagnes, theatervoorstellingen, het planten van bomen en de bouw van millenniumparken.

Speciaal voor het optreden gisteravond van de Amerikaanse popgroep The Black Eyed Peas werd een gloednieuwe concerthal voor ruim 800.000 euro in een maand uit de grond gestampt. Maar dit concert, dat oorspronkelijk gratis zou zijn, was niet voor iedereen weggelegd omdat de kaarten 1500 Ethiopische birr bleken te kosten, zo’n 125 euro. „Een belachelijke prijs”, zegt de 25-jarige IT’er Teddy Negedu. „Naar Ethiopische maatstaven heb ik een goed inkomen, maar zelfs voor mij was dat concert onbetaalbaar.”

Toch liep het gistermiddag storm bij de kaartverkoop in het chique Sheratonhotel. „Dat zijn de rijken”, zeg taxichauffeur Teodros. „Wij gewone burgers hebben totaal niets van alle festiviteiten meegekregen, we hebben alleen de negatieve neveneffecten gevoeld. Als je ons over vijf jaar vraagt naar het millennium, zullen we zeggen: aan die moeilijke periode willen we niet herinnerd worden.”

Het Oost-Afrikaanse Ethiopië, dat vroeger werd geteisterd door hongersnood en burgeroorlog, staat de laatste jaren vooral in het teken van politieke onlusten. Na de verkiezingen in mei 2005, waarbij volgens de bevolking door de regerende partij EPRDF gefraudeerd is, werden veel demonstranten en sympathisanten van de oppositie opgepakt, gevangengezet en doodgeschoten door de ordetroepen van president/dictator Meles Zenawi.

Onlangs zijn 38 oppositieleden, die vlak daarvoor nog tot levenslang waren veroordeeld wegens hoogverraad, vrijgelaten. Onder hen de rechthebbend burgemeester van Addis Abeba. Velen denken dat dit een stunt van de regering is die met het millennium te maken heeft.

President Meles belooft dat het jaar 2000 een democratisch en economisch florerend Ethiopië zal voortbrengen. Hoewel de economie zichtbaar groeit (door de hoofdstad rijden tegenwoordig vele dure SUV’s en Mercedessen), is er van meer democratie nog weinig sprake.

Veel Ethiopiërs wantrouwen daarom de motieven van hun regeringsleider voor de extravagante feestelijkheden. „Het is een afleidingsmanoeuvre”, zegt een jongeman die zijn naam liever niet noemt. „De overheid grijpt het millennium aan om de bevolking te doen vergeten dat hier nog steeds geen democratie heerst en dat de meeste Ethiopiërs elke dag moeten overleven met een paar birr. Wat mij betreft valt er niks te vieren.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden