Ethiopië vervangt bijna hele kabinet

herschikking | Premier Desalegn benoemt plots 21 nieuwe ministers, in een poging de onvrede in het land weg te nemen.

Met een ongebruikelijke en onverwachte herschikking van het kabinet probeert de premier de duizenden burgers die al maanden demonstreren voor een diversere regering tegemoet te komen.

De twee grootste etnische groepen, de Oromo en de Amhara, gaan onophoudelijk de straat op uit protest tegen de regering waarin een minderheid, de Tigray, de grootste stem heeft. De Oromo en Amhara, samen goed voor 65 procent van de bevolking, zijn gefrustreerd over etnische onderdrukking, landkwesties en politieke onvrijheid.

Nadat de regering een aantal weken geleden een zes maanden lange noodtoestand uitriep, zei ze ook haar 'democratische horizon' te moeten verbreden. In het parlement is geen enkele van de 547 zetels bezet door een oppositielid.

Het nieuwe kabinet geldt als één van de etnisch meest diverse sinds regeringspartij EPRDF (Ethiopian People's Revolutionary Democratic Front) 25 jaar geleden aan de macht kwam. Ook binnen deze officieel etnisch diverse coalitie had de TPLF (Tigray People's Liberation Front) van wijlen premier Meles Zenawi in feite alle zeggenschap. Nu zijn negen van de 21 ministers Oromo, de grootste bevolkingsgroep die tot op heden politiek weinig in te brengen had.

De herschikking heeft ook voor de intrede van een aantal technocraten gezorgd op sleutelposten zoals handel, zorg, water, energie en landbouw. Volgens premier Desalegn stond 'competentie' voorop. De nieuwe bewindslieden komen uit de academische wereld, uit het onderzoeksveld en de media.

Dat laatste is opmerkelijk voor een regime dat uitblinkt in onderdrukking van de onafhankelijke pers. Zo is de kersverse minister van communicatie niet alleen Oromo, maar ook professor journalistiek aan de universiteit van Addis Abeba. Deze Negeri Lencho zei vorig jaar in een interview nog dat 'democratie zonder media holle politiek is'. De staatsmedia noemde hij verlamd. Onder zijn voorganger als minister werden vaak internetblokkades opgeworpen.

Maar de leiders van de protesten noemen de herschikking vooralsnog cosmetisch. Zo is Negeri lid van een Oromopartij binnen de coalitie en dus trouw aan het regime. De nieuwe minister van buitenlandse zaken - ook Oromo - zou tegen de Tigray-elite aanschurken. 'Oromo sprekende marionetten', tweette Mohammed Ademo, van de kritische Oromo-website OPride.com, cynisch.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden