Ethiopië twijfelt over opvolging Meles

VAN ONZE REDACTIE BUITENLAND

De waarnemend premier van Ethiopië had gisteren beëdigd moeten worden tot opvolger van de maandagnacht overleden premier Meles Zenawi (57). Maar de spoedvergadering van het parlement, waarbij vicepremier en minister van buitenlandse zaken Hailemariam Desalegn tot de nieuwe leider van het land benoemd zou worden, is uitgesteld. Dat meldde de Ethiopische overheid woensdagavond laat.

De officiële reden voor de vertraging is de begrafenis van Abune Paulos, het hoofd van de Ethiopische orthodoxe kerk. Deze overleed op 16 augustus en vele regeringsvertegenwoordigers, onder wie Hailemariam zelf, woonden de begrafenis van de invloedrijke patriarch in de hoofdstad Addis Abeba gisteren bij.

Maar het uitstel van de benoeming voedt de geruchten dat er binnen de Ethiopische regeringscoalitie geen overeenstemming zou zijn over Hailemariam als waardige opvolger van de dominante autocraat Meles.

Hailemariam (47) is niet bepaald een veteraan in de 'politiek van Addis', het centrum van de macht van de federale republiek. Deze wateringenieur is pas sinds 2010 onderdeel van de macht in de Ethiopische hoofdstad. Toch kreeg hij van Meles vrijwel direct de post van minister van buitenlandse zaken en vicepremier. Iets wat vooral de meer ervaren politici heeft verbaasd.

Als zuiderling én protestant is Hailemariam een buitenbeentje in het grotendeels orthodox-christelijke en islamitische Ethiopië, waar de noorderlingen sinds jaar en dag op de belangrijkste posten zitten. Op het machtige leger, waar de verzetsmannen die Ethiopië in 1991 verlosten van de marxistische dictator Mengistu de dienst uitmaken, heeft Hailemariam weinig overwicht. Terwijl Meles en zijn strijdmakkers Addis Abeba destijds binnenvielen zat Hailemariam in Finland. Hij studeerde daar bouwkunde.

Als vicepremier lijkt hij de meest logische keus. Ware het niet dat de Ethiopische grondwet niet voorziet in een duidelijk protocol voor de opvolging van wijlen de alleenheerser. Analisten vrezen dat deze onzekerheid kan leiden tot een machtsvacuüm.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden