Ethiopië maakt zich op voor 'vrije' verkiezingen

„Ik houd van mijn regering’’, roept een meisje, terwijl ze met een EPRDF-vlag zwaait. Ze loopt mee in een grote stoet die richting het nationale stadion in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba trekt. De demonstranten gaan gehuld in de gratis uitgedeelde shirts en petjes met partijlogo – een levensechte bij. Dit is de laatste kans hun voorkeur te uiten. Volgens de Ethiopische wet mag er 48 uur voor stembusgang, die morgen is, geen campagne meer worden gevoerd.

Het is de vierde keer in zijn geschiedenis dat Ethiopië een nieuw parlement kies. De aanhangers van de regeringspartij, het Ethiopisch Revolutionair Democratisch Volksfront (EPRDF), zijn zelfverzekerd. Ze rekenen op een ’ruime overwinning’. De partij van premier Meles Zenawi, die sinds 1991 aan de macht is, verwacht te worden beloond voor jarenlang ’succesvol beleid’. De partij laat zich voorstaan op economische groei in de steden en een bloeiende landbouw in de rest van het land.

Niet iedereen is overtuigd van de populariteit van de regering, die trekjes vertoont van Chinees leiderschap. Studenten klagen dat ze alleen mogen studeren als ze lid zijn van het EPRDF; ondernemers geven aan lid te zijn uit ’praktische overwegingen’. Endgena (31), receptionist bij een hotel, draagt een petje met het portret van premier Meles. Of hij het EPRDF steunt? „Soms”, zegt hij vertwijfeld. „Het moet ook van mijn baas.”

Belangrijkste concurrent van de regeringspartij is Medrek (het Forum), een coalitie die bestaat uit acht oppositiepartijen. Professor Beyene Petros, voorzitter van Medrek, gelooft niets van de massale steun voor de regeringspartij. „Het EPRDF kan alleen aan de macht blijven door de kiezer te bedriegen”, zegt Beyene. „Ik verwacht een frauduleuze uitslag.” De intellectueel zegt zijn hoop te vestigen op de waarnemers die de Europese Unie heeft gestuurd.

De verkiezingen zelf zijn het belangrijkste twistpunt tussen oppositie en overheid. De oppositie klaagt over intimidatie en geweld en noemt de verkiezingen een ’aanfluiting’. Volgens het EPRDF zijn die aantijgingen bedoeld om de verkiezingen te ’ridiculiseren en in diskrediet te brengen’. Het moddergooien leidt de aandacht af van inhoudelijke verschillen, zoals het vrijgeven van de markt of heropenen van gesprekken met buurland Eritrea.

Bij de verkiezingen van vijf jaar geleden wees alles erop dat er voor het eerst in de Ethiopische historie wat te kiezen viel. Wat een democratisch feestje had moeten worden, liep uit op een slagveld. Na onenigheid over de voorlopige uitslag, trokken massa’s demonstranten de straat op. Het protest werd met buitensporig geweld neergeslagen. Er vielen bijna tweehonderd doden. Duizenden, onder wie veel oppositieleiders en journalisten, werden gearresteerd.

De Ethiopische regering heeft sinds de verkiezingen van 2005 haar controle op de samenleving verscherpt. Er is weinig ruimte voor tegengeluid en de oppositie is verzwakt: vrijwel alle leiders die in 2005 inspireerden, zijn van het toneel verdwenen. De afsluiting van de campagnetijd is typerend. Het EPRDF houdt strak georganiseerde bijeenkomsten, terwijl de verschillende oppositiepartijen zich behelpen met platte kar en een megafoon.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden