belangenconflicten

Ethiekbureau tegen Trumps zakelijke plannen

null Beeld EPA
Beeld EPA

Het plan dat Donald Trump heeft aangekondigd om afstand te nemen van zijn zakelijke imperium, sluit belangenconflicten bij lange na niet uit. Dat oordeelt de ethische waakhond van de Amerikaanse regering.

redactie

Directeur van het Bureau voor Overheidsethiek (OGE) Walter Shaub maakte duidelijk dat Trumps voornemen om het bestuur van zijn bedrijven over te dragen aan zijn zoons wat hem betreft volstrekt niet aan de 'standaarden' voldoet waar Amerikaanse presidenten zich de afgelopen 40 jaar aan hebben gehouden.

"Ik wou dat de omstandigheden anders waren en ik niet de noodzaak had gevoeld om mij publiekelijk uit te spreken", begon Shaub zijn verhaal. Dat hij zich toch uitspreekt, komt doordat het plan van Trump volgens hem "betekenisloos is vanuit het perspectief van belangenverstrengeling".

Shaub wees erop dat de president weliswaar niet wettelijk verplicht is om rigoureus afstand te nemen van zijn zakelijke belangen, maar volgens hem is dat wel gebruikelijk en verstandig. "Hij zal een sterkere president zijn en een grotere kans van slagen hebben", aldus de baas van het ethische bureau.

Toekomstige ministers zijn wél wettelijk verplicht om volledig uit zaken te stappen. "Zou een president zichzelf aan een lagere standaard moeten houden dan de mensen die hij benoemt?", vroeg Shaub retorisch.

Trump liet eerder deze week weten dat hij zich terug zal trekken uit zijn miljardenimperium en dat zal onderbrengen in een trustfonds, waarover twee van zijn twee zoons, Donald Jr. (39) en Eric Trump (33) de zeggenschap krijgen. Trump beloofde zichzelf af te sluiten van de communicatie over zijn onderneming en er niet met zijn kinderen over te praten.

Kwetsbaar

Ook zei hij geen nieuwe zaken meer te doen in het buitenland. Voor het zakendoen in de Verenigde Staten zelf beloofde Trump een interne ethische commissaris aan te stellen die zal beoordelen of er geen sprake is van belangenconflicten.

Volgens in ethische kwesties gespecialiseerde advocaten die met eerdere presidenten hebben gewerkt, blijft Trump met deze plannen kwetsbaar voor beschuldigingen van belangenverstrengeling. Als president is hij onder meer in de positie om regelingen en belastingen vast te stellen, en benoemingen te doen, waardoor hij zichzelf zou kunnen verrijken. Vroegere Amerikaanse presidenten hebben hun zakelijke belangen verkocht en dat zou Trump ook moeten doen, adviseren deze specialisten.

Volgens de directeur van het Amerikaanse ethische bureau zou Trump zijn zakelijke belangen moeten verkopen en de winsten onderbrengen in een zogeheten 'blind trust', die geleidt wordt door een neutrale persoon die is goedgekeurd door het Bureau voor Overheidsethiek. Dit proces wordt 'divestiture' genoemd.

Als Trump dat doet, heeft hij er geen enkele zeggenschap meer over en wordt hij ook niet op de hoogte gehouden. Maar met zijn twee zoons als bestuurders is de constructie waar Trump voor kiest "niet eens halfblind", zei Shaub.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden