Ethicus dient klacht in tegen ’misleiding Alzheimerpatiënt’

Een ethicus van de Universiteit Maastricht heeft een klacht ingediend tegen de mediacampagne RemAlzheimer van geneesmiddelfabrikant Janssen-Cilag.

Volgens gezondheidsethicus Ron Berghmans misleidt Janssen-Cilag patiënten en hun familieleden door te suggereren dat de ziekte van Alzheimer met medicijnen kan worden afgeremd. De campagne wordt op de radio, via advertenties en een website gevoerd.

„Voor het afremmen van deze ziekte ontbreekt elk wetenschappelijk bewijs”, aldus de klacht die Berghmans gisteren indiende bij de Codecommissie geneesmiddelenreclame, het zelfreguleringsorgaan van de farmaceutische branche. De klacht wordt waarschijnlijk binnenkort door de commissie behandeld.

Afgelopen week uitte de Amsterdamse hoogleraar dementie Pim van Gool straffe kritiek op de campagne van Janssen-Cilag. Het bedrijf brengt een middel voor Alzheimerpatiënten op de markt, dat volgens Van Gool helpt bij een kleine groep patiënten en dan alleen tegen symptomen van de ziekte. Ze hebben echter geen effect op het ziektebeloop, maar wel veel bijwerkingen, aldus Van Gool.

Volgens Berghmans speelt Janssen-Cilag met de campagne bedoeld of onbedoeld in op schuldgevoelens van familieleden van mensen met Alzheimer. „Voor de mantelzorgers van dementerenden is elke strohalm er één. Maar de ziekte van Alzheimer laat zich niet remmen. Het is een ongeneeslijke ziekte. Voor de naaste omgeving gaat dit proces gepaard met geestelijke pijn en verdriet. Er kán wel van alles worden gedaan, zoals goede voorlichting en dagopvang om mantelzorgers te ontlasten. Maar de suggestie dat dit alles de ziekte afremt of vertraagt, is volstrekt ongefundeerd.”

Volgens Berghmans exploiteert Janssen-Cilag ’radeloosheid, onmacht en schuldgevoel’ bij mensen met dementie en hun familie. De Maastrichtse ethicus was in 2002, samen met professor Van Gool, lid van de commissie van de Gezondheidsraad die een advies opstelde over de behandeling van dementie.

Janssen-Cilag houdt vol dat de campagne zorgvuldig is opgezet en vooral wil wijzen op de mogelijkheden om de kwaliteit van leven van dementeren te verbeteren. Volgens het bedrijf zijn de teksten van de site vooraf goedgekeurd door drie hoogleraren, maar de woordvoerster erkent dat er financiële relaties bestaan tussen deze professoren en het bedrijf. Twee van hen zaten ook in een adviesraad van Janssen-Cilag voor het dementiemedicijn. Zij zijn daarvoor betaald. In die adviesraden wordt doorgaans niet alleen over medisch-inhoudelijke, maar ook over marketingzaken gesproken.

De woordvoerster zegt dat de tekst op de website RemAlzheimer iets wordt aangepast, omdat er ook bij het bedrijf klachten zijn binnengekomen. „Wij krijgen zowel positieve als negatieve reacties, maar kennelijk komt de tekst niet bij iedereen over zoals hij wordt bedoeld. Dat gaan we aanpassen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden