Ethici: 'Het leven wordt uitgekleed tot enkele genen'

De samenleving dreigt weer voor een verrassing te worden gesteld, schrijven ethici naar aanleiding van de speculatie over de ontwikkeling van een minimumgenoom. Dolly was er ook reeds voordat we maar even over het klonen konden nadenken, mopperen ze in Science.

Onder redactie van Joep Engels

Nu is een nieuw minimumorganisme uit het lab er nog niet zomaar, want zelfs een bacterie van enkele honderden genen vormt een ingewikkelde configuratie van stukjes DNA die je aan elkaar moet breien. En die sliert moet je weer met andere componenten in één bolletje onderbrengen dat op zichzelf gaat draaien. Trek er nog maar jaren voor uit.

En dan? De ethici beginnen met mogelijke toepassingen: denk eens aan het minimumorganisme dat alleen insuline voor diabetespatiënten produceert, zonder bijproducten, of aan de minibacterie die alleen geschapen is om onze giffen op te ruimen.

Maar dan de gevaren: gaan we nieuwe organismen het wild in sturen, echte aliens? Zullen kwaadwillende dictators er niet op gaan azen, als wapen voor biologische oorlogsvoering?

Het grootste bezwaar maken de ethici echter tegen de reductionistische visie die uit het onderzoek spreekt: het leven wordt uitgekleed tot enkele genen. Natuurlijk zullen we meer gaan begrijpen van celfuncties, maar ook van het leven zelf? Niet dat de onderzoekers iets onoorbaars voorstellen, erkennen de ethici, maar toch. Nederigheid mag geen vruchtbare houding zijn, maar een arrogante, heroïsche aanpak gaat van de verkeerde veronderstelling uit dat alle wetenschap tot vooruitgang leidt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden