Ethanolproductie drijft prijs mais op

De Amerikaanse maïsboeren hebben goud in handen: door de groeiende vraag naar de biobrandstof ethanol in de Verenigde Staten, die wordt gedestilleerd uit maïs, is de maïsmarkt gespannen.

Dat is uitzonderlijk: zonder de ethanolfabrieken - in Amerika staan er nu 97 - zouden de prijzen een stuk lager liggen. Gewoonlijk is maïs een cyclisch product: na een goede oogst wordt de markt overspoeld met maïs, en vallen de prijzen het jaar daarop ver terug.

Op de termijnmarkt van Chicago zijn de prijzen sinds de herfst vorig jaar echter verdubbeld. Sterker nog, waar de interesse van de handelaren meestal niet verder reikte dan de volgende oogst, zijn contracten voor de langere termijn nu gewild. Een teken dat spelers op de energiemarkt meedoen.

De trend lijkt voorlopig onstuitbaar. Omdat de overheid ethanol zwaar subsidieert worden steeds meer ethanolfabrieken gebouwd, waar uit maïs alcohol wordt gedestilleerd. Het helpt dat president Bush ethanolproductie in het Midden-Westen (de ’Corn Belt’) tot hoeksteen van zijn energiepolitiek heeft gebombardeerd, zodat de VS minder afhankelijk worden van olie uit het Midden-Oosten.

Het succes van de Amerikaanse ethanolindustrie is afhankelijk van drie factoren: de gunstige wetgeving - de verplichting voor raffinaderijen in ieder geval tot 2012 in totaal 7,5 miljard gallons ethanol bij te mengen, een flinke belastingkorting (een gallon is 3,8 liter) - de hoge olieprijs en de overvloedige maïsoogsten. Ethanol groeit niet op eigen kracht. De afgelopen acht jaar kostte een gallon ethanol gemiddeld 49 dollarcent meer dan een gallon benzine om te produceren. ,,Dankzij de federale verplichting ethanol bij te mengen in benzine, staat ethanol wel steviger”, aldus Dan Reicher van investeringsmaatschappij New Energy Capital. Vooralsnog is ethanol alleen dankzij de overheid lucratief. De groothandelsprijs voor een gallon ethanol is met 2,90 dollar inmiddels tweemaal zo hoog als vorig jaar. ,,Wij zullen de Arabieren van het Midden-Westen worden”, zegt John Becker, directeur van een landbouwcoöperatie in Iowa in The Washington Post. Vanwege de belastingkortingen kopen raffinaderijen veel ethanol op. ,,Ze kopen zoveel als ze maar kunnen, omdat dat goedkoper is dan ruwe olie raffineren”, zegt Benjamin Nazarian van investeringsmaatschappij Omninet Capital in Bloomberg markets.

Toch is investeren in ethanol niet zonder risico. ,,Als je investeert in de veronderstelling dat de olieprijs boven de 50 of 60 dollar per vat blijft, ben je riskant bezig”, zegt Stephan Dolezalek, een ethanolinvesteerder, in Bloomberg Markets. Niet voor niets wordt vaak in herinnering gebracht dat in de jaren zeventig, onder president Carter, ook een investeringsgolf in ethanol ontstond. Toen de olieprijs in 1986 instortte, van 37 dollar per vat tot 11 dollar per vat, was ethanol niet langer concurrerend met olie.

En dan is er nog het weer. Door droogteperioden en overstromingen die het Midden-Westen geselden, is de maïsoogst sinds 1988 vijf keer bedreigd. Dat zou een ramp zijn voor de ethanolfabrikanten. Door de opkomst van ethanol en de stijging van de maïsprijzen zijn nu vooral varkens- en pluimveeboeren de dupe, als grootafnemers van maïs.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden