Eten!

Bij ons thuis zitten we nog steeds te wachten op een behoorlijke tegenvaller waar we de Sars de schuld van kunnen geven. Wij zijn zelfs niet eens minder eten gaan halen bij de Chinees.

Ruud Verdonck

Terwijl om ons heen, je kunt de krant geen dag open slaan, of het lag qua teleurstellingen allemaal aan de Sars. Wordt er bij ons op het dorp van de week een eettent gesloten, ligt het ook weer aan de Sars. En aan de recessie natuurlijk, geschenk uit de hemel. Die wordt ook overal met de haren erbij gesleept. Behalve als het gaat over de beloning van topmanagers. Dan is er niemand meer die hoestend zegt: jongens, laten we even wachten tot de recessie voorbij is. Dan vliegen de miljoenen over tafel. Anders vertrekken Cor Boonstra en Cees van der Hoeven naar het buitenland; dat we dat maar weten.

Ik zeg trouwens wel eettent, maar zelfs de aanduiding restaurant lijkt me een understatement. Je moest bij Vossius ook van het plafond kunnen eten. Daar zat bladgoud op; 't is niet te hopen voor de kok en z'n sommelier dat die krakers uit teleurstelling over het pand van Joop den Uyl nu optrekken naar hun lege vertrekken. Het moest het eerste Nederlandse driesterrenrestaurant worden. Eén hadden ze er al binnen. Toen kwamen de Sars en de recessie, dat is de doodsteak op een bedje van gefrituurde prei met een sausje van frambozenmint.

Dat komt, gewone mensen krijgen last van cafetariazucht of afhaal-Chinees als ze een tafel voor twee bestellen en de restaurateur kondigt aan dat hij je wel in een van z'n Jaguars laat ophalen, indien gewenst hebben we d'r ook een met een chauffeur die op de terugweg niet met z'n tengels van de dames af kan blijven. D'r zal best aardig zijn gekookt, maar bij dat soort franje kan het voedsel slechts bijzaak zijn. Het gaat er niet om dat anderen zien dat je smaak hebt, maar dat ze zien dat je het van de belasting kunt aftrekken. De Sars is erg, de recessie een grote ellende, maar geen tafeltje aan het raam dat is dan pas echt een ramp. Eén ster van Michelin, daar moet je een echte kok voor zijn, elke ster erbij is een miljoeneninvestering in aanstellerij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden