Eten miljoenen inwoners Soedan kan snel op zijn

Het voedsel voor twee miljoen mensen in Soedan kan over een paar weken op zijn. In Oslo vroeg VN-secretaris generaal Kofi Annan de donorlanden gisteren om 700 miljoen euro om een hongersnood te voorkomen.

Van onze redactie buitenland

Voor Soedan kan ook de ontwikkelingshulp op gang komen nu er een akkoord is tussen de door Arabieren gedomineerde regering in Khartoem en het door zwarten bewoonde zuiden. Rebellenleider John Garang is nu vice-president in een overgangsregering. Die presenteerde op de donorconferentie in Oslo, waaraan zestig landen deelnemen, haar plannen voor wederopbouw.

De komende jaren is voor de ontwikkeling van het land twee miljard euro nodig. Op de conferentie zijn al voor honderden miljoenen euro's toegezegd, vooral door Europese landen. Nederland belooft 175 miljoen euro voor de komende drie jaar. Daarvan was honderd miljoen euro overigens al eerder toegezegd.

De ontwikkelingshulp wordt gestort in twee fondsen, een voor het noorden en een voor het zuiden van het land. Nederland verdeelt zijn bijdrage over de twee fondsen en is kandidaat voor het bestuur van het fonds voor het noorden.

In Zuid-Soedan wil Nederland een donor-kantoor opzetten samen met Groot-Brittannië, Zweden en Noorwegen. Dat bespaart kosten voor de huisvesting, maar ook bij de besteding van het hulpgeld willen de vier landen samen optrekken.

De burgeroorlog tussen noord en zuid heeft aan twee miljoen mensen het leven gekost, zowel door oorlogsgeweld als door hongersnood. Nu er vrede is, zullen ruim een miljoen vluchtelingen naar hun woonplaatsen terug kunnen keren. Volgens Kofi Annan worden die echter door honger bedreigd als de hulp niet snel op gang komt.

Ondertussen gaat het geweld nog steeds door in de regio Darfur. De regering bewapende daar Arabische milities, de Janjaweed, om een opstand te onderdrukken. Ze weigert nu om de daders van moordpartijen uit te leveren aan het Internationale Strafhof in Den Haag. Vice-president Ali Osman Mohamed Taha zei tegen de donorlanden dat Soedan de gepleegde misdaden zelf zal onderzoeken. ,,Er moet recht worden gedaan in een geest van verzoening.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden