'Eten goed verhitten, dan is er niets aan de hand'

De kans op besmetting met de EHEC-bacterie is klein, maar áls je besmet raakt, kun je goed ziek worden. Dat zegt Marc Bonten, arts en hoogleraar moleculaire epidemiologie van infectieziekten in het Universitair Medisch Centrum Utrecht.

Wat is de EHEC-bacterie precies?
"EHEC is een gevaarlijke variant van de E. colibacterie die in uitwerpselen voorkomt. De kans op besmetting is klein, maar je kunt er heel ziek van worden. EHEC zorgt voor ontstekingen in de darmen. De antistoffen die het lichaam aanmaakt, kunnen ervoor zorgen dat de nieren uitvallen. Mensen moeten dan aan de dialyse, en kunnen er aan overlijden. In 2011 raakten in Duitsland duizenden mensen besmet na het eten van groente en 53 mensen stierven toen."

In Zweden werden onlangs twee kinderen ernstig ziek na het eten van besmette hamburgers. Is het toevallig dat het om kinderen gaat?
"Nee, bij kinderen en bejaarden is de zogeheten inoculatiedosis kleiner. Omdat zij kwetsbaarder zijn, worden ze al bij een kleinere hoeveelheid bacteriën ziek."

Gisteren bleek dat het Zweedse vlees afkomstig is uit Enschede. Hoe groot acht u de kans dat de besmettingshaard ook in Nederland ligt?
"Dat is lastig in te schatten. De Voedsel- en Warenautoriteit zoekt naar een onhygiënische werkwijze. Maar de kans dat het vlees besmet raakte doordat iemand na een wc-bezoek zijn handen niet heeft gewassen, is klein. Mensen zijn zelden de natuurlijke drager. EHEC komt bijna alleen voor in de ingewanden van dieren."

Bij die verwerker in Enschede komen karkassen binnen: geslachte dieren waar de ingewanden al uit zijn.
"Als dat zo is, is de kans groot dat de besmetting bij de slachterij in het buitenland plaatsvond, zoals Beimer suggereert. Maar nogmaals: ik kan dat niet met zekerheid zeggen."

In Duitsland was de uitbraak van EHEC in 2011 een ramp. Miljoenen komkommers werden vernietigd, duizenden mensen raakten besmet, 53 van hen overleden. Kan dit weer uitgroeien tot zo'n catastrofe?
"Men vroeg mij in 2011: 'Hoe groot kan dit worden?' Toen was er één bejaarde overleden. Ik zei: 'Dat komt in Nederland elk jaar wel een keer voor'. Nu zijn er twee kinderen in Zweden ernstig ziek geworden. Ik durf er geen uitspraken over te doen. We moeten rustig afwachten."

Moeten we oppassen met vlees zolang we niet weten wat er aan de hand is?
"Wanneer vlees goed gebakken wordt, is de kans op besmetting uitgesloten. De bacterie kan niet tegen hitte. Dat was de oorzaak dat in Duitsland zoveel slachtoffers vielen. Toen was sprake van besmette taugé. Die werd vooral in rauwkost gebruikt. Van enige verhitting is dan geen sprake."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden