Review

ETEN & DRINKEN

De Amerikaanse ex-advocaat Jeffrey Steingarten is een man die letterlijk alles eet. Maar dat pas sedert het tijdschrift Vogue hem aanzocht als culinair criticus. Hij maakte lijstjes van voedsel dat hem tot walging bracht (waaronder Indiase toetjes, Koreaans zoetzuur, alle Griekse gerechten, ansjovis, dille en reuzel) en dwong zichzelf het te nuttigen. Immers, een culinair criticus moet altijd en overal kunnen meeëten wil hij een gegrond oordeel mogen vellen. Het resultaat van deze kwelling is typisch Steingarten: hij at deze zaken niet alleen, ze 'verrijkten zijn leven'. Vogue, zo blijkt uit zijn veelgeprezen stukken, had een goede aan hem. Het gebundelde werk van dit nieuwsgierig Aagje par excellence verscheen als 'The Man Who Ate Everything' en is nu ook in het Nederlands verkrijgbaar.

Steingarten is echt zo'n type dat het het naadje van de kous wil weten. Waar anderen vermoeid de steven wenden, en dankbaar de culinaire literatuur raadplegen, gaat Jeff door tot het putje. Alles moet hij zelf proeven en ervaren. Hij laat wat onsjes paardenvet (in Amerika verboden) uit Oostenrijk overvliegen, louter omdat hij leest dat in zulk vet gefrituurde patatjes het lekkerst zijn. En hopt op een jet naar Japan om de exorbitant geprijsde, handgemasseerde biefstukjes van Kyoto te eten in: Kyoto. Heerlijk om zo'n boek in je luie stoel te lezen, terwijl Steingarten nachtelijke tests uitvoert, zich uit hoofde van zijn functie én uit lichte verslaving volvreet (crème brulée is onder meer zijn Waterloo) en vervolgens moet afvallen in een dieetkliniek.

Natuurlijk, de man is zijn eigen zelfgecaste held in al deze eet-en-drink-avonturen, maar zelden las ik zo'n gevarieerd boek (het is reisgids, essaybundel en onderzoeksjournalsitiek ineen) waarom ik zo daverend moest lachen. En dat bij tijden zelfs poëtisch is, zoals bij zijn truffel-queeste in Piemonte, of plotseling gepast bescheiden, in zijn verslag van enige kooklessen in Venetië, gevolgd bij Marcella Hazan: de hier niet erg bekende, maar in Amerika en Italië gelauwerde kok en schrijfster.

Na ontelbare aan den lijve ervaren proeverijen en Kuifje-achtige capriolen in de culinaire centra van de wereld, is het niet verwonderlijk dat juist lekkerbek-Jeff stuit op wat Japanners de 'vijfde smaak' noemen: umami. Dat is alles wat ons door zijn pittige, verrukkelijke smaak doet watertanden, kortom het hoogtepunt van alle voedsel. Umami proef je door de bladzijden van dit boek heen, en dat is geheel Steingartens verdienste.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden