Etalage voor schone renners

interview Nieuwe opleidingsploeg Michiel Elijzen levert gegarandeerd dopingvrije coureurs

Er is een markt voor geloofwaardige wielrenners. Getalenteerde coureurs met verklaarbare waarden in hun bloedpaspoort, rennersprofielen voorzien van medische testen en wedstrijdevaluaties die een natuurlijk progressie vertonen. Een blauwdruk voor de toekomst, noemt technisch manager en oud-renner Michiel Elijzen van SEG Racing de filosofie achter dit nieuwe Nederlandse opleidingsteam. "Veel ploegen hebben vanwege de toegenomen maatschappelijke druk nood aan schone renners."

SEG Racing start in januari met veertien jonge coureurs, waarvan twaalf onder 23 jaar. Een zogeheten Continentale ploeg, twee treden onder World Tourformaties als Giant-Shimano. Een opleidingsteam met overwegend Nederlandse coureurs. En straks wellicht met talent van elders, zegt Elijzen, die sinds een paar weken bij SEG werkzaam is.

Elijzen, 32, noemt zich 'verbindingsman' tussen trainers, staf, renners en management. Met meer verantwoordelijkheden dan bij Belkin, waar de ploegleider recentelijk vertrok. Onrustig, typeert hij de zoektocht naar een nieuwe sponsor bij zijn vorige werkgever. "De prioriteiten werden - begrijpelijk - verlegd. Gevolg was wel dat er een kloof ontstond tussen ploegleiders en management. Het drukte de resultaten, zeker tegen het einde van het seizoen."

Zijn geluk was de frustratie van de gebroeders Martijn en Eelco Berkhout over het negatieve beeld van wielrenners. De twee rennersmakelaars van managementbureau SEG Cycling, waar de raceploeg is ondergebracht, zochten een ervaren ploegleider. Iemand van hun eigen generatie die net als zij het imago van de sport wil opschonen. Elijzen: "Wij zijn het zat te vechten tegen de vooroordelen."

Noem hem en SEG Racing idealistisch, Elijzen is ervan overtuigd dat de moraal binnen het profpeloton verandert. "Natuurlijk zegt dat iemand die in dit milieu werkzaam is. Toch bespeur ik bij de nieuwe lichting een mentaliteitsomslag. Ze willen het ook echt schoon."

De renners krijgen een tweejarig contract. Te kort voor een sportieve inschatting, geeft Elijzen eerlijk toe. Hij laat het woord clementie vallen. Het is slechts een detail, bekent hij. "Belangrijker is de signaalfunctie. Wij zetten renners in de etalage waarop wij garantie kunnen geven." Ook na hun overstap naar de profs? "Natuurlijk kun je dat niet. Toch ben ik niet bang dat dat gebeurt. De tendens onder jonge renners is inmiddels heel anders."

"Een cultuuromslag begint bij de opleiding. SEG is weliswaar een marketingkantoor, op deze wijze heb je echter ook grote zekerheid over de renners die je aanbiedt. Want hoe je het wendt of keert, ook als makelaar sta je in een slecht daglicht als blijkt dat je renner gebruikt." Hoewel SEG daartoe niet is verplicht op basis van zijn continentale licentie, kiest de ploeg voor invoering van het sportmedische paspoort.

Mocht een jonge coureur emplooi vinden bij een profploeg dan is de enige conditie die SEG Cycling stelt dat diens zakelijke belangen twee jaar lang door het makelaarskantoor worden behartigt, legt Elijzen de voorwaarden uit. "Zij helpen de renners met randzaken. Ze hoeven zich alleen te focussen op de sport."

Elijzen kent de keerzijden van de overstap. Hij verruilde de persoonlijke begeleiding bij de opleidingsploeg van Rabo in 2006 voor de hardheid van een betaalde carrière bij het Franse Cofidis. "Ik was ineens een nummer. Nou kan ik daar straks niets aan veranderen, want die jonge renners worden dat waarschijnlijk ook. Ik kan ze er alleen van bewust maken dat sommige zaken niet zo vanzelfsprekend zijn als ze eenmaal bij een profteam zitten. Daar heerst soms toch nog het idee dat jonge renners het zelf maar moeten uitzoeken."

Achtentwintig was Elijzen toen hij de fiets inruilde voor de ploegleidersauto. Vier jaar verder is hij nu. Over de invulling van zijn nieuwe rol is hij nog niet uit. "Als ik een complete renner aflever, niet alleen op de fiets maar ook daarnaast, dan is mijn werk geslaagd."

Elijzen is nog zoekende in zijn nieuwe baan. Wat dan die complete renner is? Na een korte stilte zegt hij: "Ik hoop dat de jongens die de overstap maken contact opnemen als ze voor een dilemma staan. Dat ze niet klakkeloos maar zaken aannemen maar zelfstandig nadenken. Dan denk ik dat je van een geslaagde opleiding mag spreken."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden