Eta lijkt bereid tot ontwapening

Zapatero: Overwinning van democratie

De Baskische afscheidingsbeweging Eta lijkt bereid zich te ontwapenen. Het onderwerp staat in ieder geval op de agenda. Dat meldt de Baskische krant Gara. De krant heeft twee Eta-leden geïnterviewd.

De Eta kondigde op 20 oktober aan de gewapende strijd voor een onafhankelijk Baskenland na 43 jaar te beëindigen. Over ontwapening werd toen niets gezegd. Wel werden de Spaanse en Franse regering opgeroepen tot een rechtstreekse dialoog. De Eta kondigde in januari al een permanent staakt-het-vuren af, maar had tot dusver de gewapende strijd nog niet opgegeven - een eis van de Spaanse regering.

De Spaanse minister van defensie Carme Chacon zei destijds dat onderhandelingen met de Eta niet aan de orde waren zolang de separatistische beweging de wapens niet had neergelegd.

Sinds de jaren zestig zijn bij bomaanslagen en schietpartijen van de Eta veel slachtoffers gevallen. De beweging wordt niet alleen door Spanje, maar ook door de Europese Unie en de Verenigde Staten als terreurorganisatie beschouwd.

De Spaanse premier José Luis Rodriguez Zapatero noemde het nieuws een overwinning voor de Spaanse democratie. Hij zei in een ontmoeting met journalisten echter niets over mogelijke gesprekken met de Eta. In 2006 leidden gesprekken tot niets en brak de Eta de wapenstilstand na een paar maanden.

Drie dagen geleden kwam een aantal internationale politieke figuren in Spanje bijeen voor een conferentie over de Baskische kwestie. Onder de aanwezigen was ook Gerry Adams van het Noord-Ierse Sinn Féin, en de voormalige VN-secretaris-generaal Kofi Annan. Adams zei blij te zijn met de verklaring van de Eta.

De Eta heeft decennia lang gevochten voor een onafhankelijk Baskenland in Noord-Spanje en het zuidwesten van Frankrijk. Eta is de afkorting van Euskadi Ta Askatasuna (Baskisch voor 'Baskisch Vaderland en Vrijheid'. De organisatie werd in 1959 opgericht door een groep radicale Baskische studenten, en pleegde in 1961 voor het eerst een aanslag, toen ze een trein liet ontsporen. In de jaren daarna zijn door aanslagen van de Eta meer dan 800 mensen gedood. De strijd voor de onafhankelijkheid kostte ongeveer 200 'Etarras' het leven.

De politieke tak van de Eta was de in 1978 opgerichte Batasuna. Deze partij werd in 2002 door het Spaanse parlement verboden.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden