Eta-leiders: stop geweld

AMSTERDAM - Zes gevangen leiders van de Baskische afscheidingsbeweging Eta hebben in een brief hun opvolgers gevraagd het geweld af te zweren. De historische oproep is van augustus, ruim voor de ontmanteling van de Eta-top vorige maand in Frankrijk.

De oproep werd gisteren door de regionale krant Diario de Noticias gepubliceerd. Een van de briefschrijvers is Francisco Mujika Garmendia, alias 'Pakito', die tussen 1985 en 1990 medeverantwoordelijk was voor de dood van bijna 200 mensen.

Garmendia schrijft nu dat de gewapende strijd op een dood spoor is beland. De 'repressie van de vijand' heeft de organisatie zozeer verzwakt dat dreigen met aanslagen ongeloofwaardig is geworden, aldus de brief.

De strategie van de 'vermaatschappelijking van het lijden', zoals het doden van tegenstanders van het Baskisch nationalisme wordt genoemd, dient te worden vervangen door een 'politieke strijd'. De Baskische separatisten streven naar de onafhankelijk-heid van de drie Baskische provincies waar uiteindelijk ook de regio Navarra en Frans Baskenland zich bij aan zouden moeten sluiten.

De afgelopen jaren verdwenen enkele honderden Etarras achter de tralies. Sluitstuk van de klopjacht die Spanje onder de vorige conservatieve regering inzette was de arrestatie van Eta's politieke chef, Mikel Albizu, op 3 oktober in Frankrijk.

Sinds de aanslagen van 11 maart in Madrid (191 doden) lijkt de Eta niet alleen materieel, maar ook ideologisch uitgeput. Geweld is als strijdmiddel meer besmet dan ooit en de huidige linkse regering weigert net als de vorige om met de Eta te onderhandelen.

De Spaanse autoriteiten reageerden voorzichtig, zoals gebruikelijk bij berichten over het naderende einde van de Eta. Minister Juán Fernando Lopez Aguilar, noemde de brief 'een goed teken'.

Onderzoeksrechter Baltasar Garzón onthulde ondertussen wat de islamitische radicalen die eind vorige maand zijn aangehouden van plan waren: De groep wilde aanslagen plegen op Madrileense treinstations en bijzondere objecten in de Spaanse hoofdstad als het Bernabéu stadion, de Picassotoren en de zetel van de conservatieve Partido Popular.

Documenten van een van de verdachten van de groep, Dibali Abdalla, maakten melding van deze doelen. Volgens Garzón stond de groep van Abdalla op het punt de eerder aangehouden zelfmoordterreurcel van de Algerijn Mohamed Achraf te vervangen. Achraf wilde het Spaans hooggerechtshof opblazen. Voor deze aanslag had Achraf verschillende kandidaten in Spaanse gevangenissen gerekruteerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden