ETA laat de wapens zwijgen

MADRID (ANP) - De Baskische afscheidingsbeweging ETA heeft zondag een wapenstilstand aangekondigd. Het is nog onduidelijk of de terreurbeweging de wapens tijdelijk of permanent zou willen neerleggen.

De ETA stuurde de Britse omroep BBC en de Baskische krant Gara een videoboodschap, waarin het staakt-het-vuren werd gemeld. De boodschap stelde dat ,,enkele maanden geleden is besloten geen gewapende aanvallen uit te voeren om ervoor te zorgen dat er een democratisch proces in gang wordt gezet''.

De vijftig jaar oude en van oorsprong extreemlinkse Euskadi Ta Askatasuna (ETA - Baskenland en Vrijheid) verklaarde verder ,,geen militaire actie meer te ondernemen in de strijd voor onafhankelijkheid van Baskenland''. De ETA ,,bevestigt een democratische oplossing voor het conflict te zoeken''.

Terughoudend

De Spaanse overheid reageerde terughoudend op de boodschap van de ETA, die streeft naar een onafhankelijk Baskenland, dat ook delen van het zuidwesten van Frankrijk en de Spaanse regio Navarra omvat. De beweging heeft al zeker twee keer eerder een staakt-het-vuren aangekondigd, maar brak die beloftes. Madrid wil alleen met de ETA praten wanneer de beweging zich voorgoed van het geweld afkeert.

De Spaanse minister van Binnenlandse Zaken, Alfredo Pérez Rubalcaba, heeft zich zondag in zijn ministerie met topfunctionarissen over de boodschap van de afscheidingsbeweging gebogen. De bewindsman nam contact op met de oppositionele Partido Popular en de regionale regering van Baskenland om de zaak te bespreken.

Dodelijke aanslag

Het zou kunnen dat de ETA inderdaad al een aantal maanden geleden heeft besloten tot een wapenstilstand. De laatste aanslag op Spaans grondgebied had in augustus 2009 plaats, toen een bom ontplofte in een restaurant op vakantie-eiland Majorca.

Het kan ook zijn dat de beweging niet langer in staat is om aanslagen te plegen, omdat veel van de leiders zijn opgepakt. Sinds begin dit jaar arresteerde de Spaanse politie, samen met Franse collega's, al 68 vermoedelijke ETA-leden.

De ETA ontstond 51 jaar geleden uit onvrede over de Spaanse controle over Baskenland. Op 7 juni 1968 pleegde de beweging haar eerste dodelijke aanslag. Sindsdien kwamen meer dan 820 mensen om het leven. De organisatie is door de Europese Unie en de Verenigde staten geoormerkt als terreurbeweging.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden