Eta doodde in dertig jaar al 26 kinderen

MADRID - 'Een klassiek geval van kale borroka' noemde Mariano Rajoy, de Spaanse minister van binnenlandse zaken, het gisteren. Hij stelt radicale Baskische jongeren verantwoordelijk voor het exploderen van een met kruit gevuld speelgoedautootje waarbij maandag in San Sebastian een 62-jarige vrouw om het leven kwam en haar zestien maanden oude kleinzoon werd verminkt.

Nog niet eerder in de dertig jaar durende terreuracties van de Eta en de daaraan gelieerde radicale jeugdorganisaties werd zo'n bizarre aanslag gepleegd in Spaans Baskenland. Het speelgoedautootje was zaterdag op straat gevonden in het oude gedeelte van San Sebastian. De avond daarvoor had de politie in diezelfde straat radicalen verwijderd die wilden deelnemen aan een verboden demonstratie. Toen zich maandag nog niemand had gemeld voor het 'verloren voorwerp', ging het autootje naar Jokin, het zestien maanden oude zoontje van de bareigenaar.

Uiteraard moest oma zijn nieuwste bezit zien. Maar toen hij het op batterijen werkende mechanisme aanzette, ontplofte het autootje. Oma was op slag dood. Voor het leven van Jokin werd gisteren nog steeds gevochten.

Na een gedetailleerd onderzoek kwam de politie gisteren tot de conclusie dat het autootje een valstrik was. Het was zorgvuldig geprepareerd met genoeg kruit voor een dodelijke aanslag. Maar waarom een speelgoedautootje, zo vraagt Spanje zich nu af, zodat een kind het slachtoffer zou kunnen worden van de explosie? Het dagblad El Mundo publiceerde gisteren het antwoord. Gedurende dertig jaar Eta zijn al 26 kinderen bij aanslagen om het leven gekomen. Eén meer of minder maakt de terroristen niets uit.

Behalve met dertig kilo dynamiet gevulde auto's, zoals er zaterdag nog én de lucht inging bij een hotel in de Catalaanse badplaats Salou, heeft de Eta al vaker gebruikgemaakt van meer verfijnde mechanismen. Kort voor de zomer ontplofte een fiets in Madrid. Menig slachtoffer van Eta kwam om het leven bij het openen van een boek of een postpakket. Maar waarom een willekeurig slachtoffer en bovendien van een familie waarvan de vader vakbondscommissaris is van het LAB, de Baskische vakbond die nog nooit acties van de Eta heeft veroordeeld?

'Het begin van een nieuwe vuile oorlog tegen het Baskische nationalisme', was gisteren het antwoord van een woordvoerder van het aan Eta gelieerde Batasuna. Maar minister Rajoy houdt het op de kale borroka, zoals de straatterreur in Baskenland wordt genoemd, die vooral in de weekeindes met militaire precisie wordt uitgevoerd door radicale jongeren van wie er al menigeen als Eta-terrorist is gearresteerd. Rajoy herhaalde dat de Eta meer is dan alleen maar een paar terroristen. Volgens hem vallen jeugdorganisaties als het inmiddels verboden Jarrai ook onder de Eta-leiding.

De straatterreur is inmiddels zo heftig geworden dat de kale borroka evenveel angst inboezemt als de Eta-aanslagen. Tot die conclusie is nu ook de Baskische regering gekomen. De vernieuwde samenwerking met de centrale regering in Madrid moet leiden tot een gezamenlijke aanpak van het jeugdterrorisme. Zoals een Baskische regeringswoordvoerder gisteren zei: ,,Het oplossen van de barbaarse aanslag in San Sebastian heeft onze absolute prioriteit.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden