Estse president in het nauw door paleisorgie vankleindochters

Een orgie in de sauna, Armeense cognac, veel bier en misschienwel een trekje van een joint. De kleindochters van de presidentvan Estland, Arnold Ruutel, houden wel van een feestje. En hetliefst in het presidentieel paleis van hun grootouders, bij wieze permanent wonen.

Wendelmoet Boersema

In de Baltische republiek Estland is een schandaal uitgebrokenrond de capriolen van de 15-jarige Helena en haar 13-jarige zusjeMaria. Het tv-programma Pealtnagija (Ooggetuige) toonde dezeweek beelden van feestjes in het paleis Kadriorg bij Tallinn,waarvoor de jonge scholieren regelmatig zo'n vijftig vriendenuitnodigden. Te zien was hoe blote pubers fotosessies hielden inde sauna. Ook lieten de feestgangers zich op de foto zetten metde föhn, waarmee first lady Ingrid Ruutel haar beroemde kapsel(Beatrix in het kwadraat) maakt.

Een anonieme feestganger onthulde op tv dat iedereen vrijuitdoor de presidentiële kamers kon struinen, inclusief dewerkkamer (met staatsgeheime documenten!) en de ontvangstzaalvoor hoog bezoek. Ook gingen de feestgangers het dak op en pistendaar tegen de vlaggenmast met de nationale vlag. Volgens dezeooggetuige zouden de bewakers van het paleis nergens hebbeningegrepen.

Na de uitzending stak in de Estse politiek een storm vanverontwaardiging op. De presidentiële staf, in rep en roer,haastte zich te verklaren dat de feestjes alleen inprivévertrekken plaats vonden en dat de bewaking van het paleis'goed functioneert'.

Bij de regerende partijen wekte de timing van de onthullingmeteen achterdocht, aangezien de beelden al in oktober warengemaakt. ,,Dit riekt naar laster aan het begin van eenverkiezingscampagne'', concludeerde de leider van RuutelsVolksunie Villu Reiljan. Pikant is inderdaad dat op de dag vande uitzending een groep hoofdredacteuren in de media gezamenlijkde president opriep zich uit te spreken over zijn kandidatuurvoor de verkiezingen deze zomer. De 77-jarige Ruutel -sinds 2001aan de macht- twijfelt over een tweede termijn.

Hij staat bekend als fervent verdediger van Estse 'normen enwaarden'. Dat imago ligt in ieder geval aan diggelen.

Ruutel en zijn vrouw - op bezoek in de VS - excuseerden zichgisteren publiekelijk voor het gedrag van Helena en Maria. ,,Zehebben hun les inmiddels geleerd'', aldus Ruutel. Alleen moederMaris Leif, een kunstenares die weinig contact heeft met haarouders die zij 'verwoede carrièremakers' noemt, was nietverbaasd. ,,Dit is het topje van de ijsberg.'' Toch besloten Leifen haar man destijds zelf dat hun dochters beter in het paleiskonden opgroeien dan in hun eenkamerflat. ,,We hadden bijna geengeld. Ik wilde dat ze naar school konden met de buik vol en innormale kleding.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden