Estlands parlement kiest nog geen president

TALLINN (ANP) - Parlementariërs in Estland hebben maandag de kandidatuur van de voormalige astrofysicus Ene Ergma voor het presidentschap verworpen.

Ergma, die nu vicevoorzitter van het parlement is, kreeg 65 van de 101 stemmen. Zij kwam drie stemmen tekort om te worden benoemd. De linkse Centrumpartij en Volks Unie keerden zich tegen de benoeming.

De volksvertegenwoordiging komt dinsdag opnieuw bijeen. Vermoedelijk wordt er dan twee keer gestemd. Vier rechtse partijen zullen waarschijnlijk de 52-jarige oud-minister van Buitenlandse Zaken Toomas Hendrik Ilves voordragen. Als de Centrumpartij en Volks Unie hun verzet volhouden, moet een kiescollege bestaande uit de 101 parlementariërs en 246 vertegenwoordigers van lokale besturen een beslissing forceren.

De linkse partijen willen zittend president Arnold Ruutel (78) een nieuw mandaat geven. Die heeft zich niet kandidaat gesteld, omdat hij in het parlement te weinig steun geniet. Rechts vindt hem te oud. Op het platteland en bij lokale bestuurders is hij echter populair. Ruutel hoopt dan ook door het kiescollege opnieuw aangewezen te worden als staatshoofd.

Ruutel is de voormalige leider van de Volks Unie. Volgens waarnemers steunt de Centrumpartij zijn kandidatuur in de hoop dat Ruutel volgend jaar maart na de verkiezingen partijleider Edgar Savisaar zal aanwijzen als premier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden